Túlélte a World Trade Center elleni támadást, a kenyai terrortámadásban halt meg

2019.01.17. 05:24

A kenyai biztonsági erők megölték a nairobi terrortámadás összes elkövetőjét, illetve volt az iszlamisták között olyan, aki felrobbantotta magát. Öt támadó holttestét találták meg, és legalább 21 ártatlan halálos áldozata van a drámának, de könnyen lehet, hogy ez a szám nőni fog, mert mintegy 50 embert eltűntként tartanak számon, írja az MTI. Az ötven eltűntről a helyi vöröskereszt beszélt szerda délután.

Az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia már kedden jelentkezett a támadás elkövetőjeként. Csütörtök hajnalban közölték: a Nairobi központjában lévő DusitD2 épületegyüttes elleni támadást  azért hajtották végre, mert így akarták megbosszulni, hogy Donald Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

"Mindaddig, amíg az Egyesült Államok és Izrael lábbal tiporja a palesztinok jogait, ezen országok gazdasági érdekei csorbát fognak szenvedni" - közölték az iszlamisták a rádiójukban beolvasott közleményükben. Az is kiderült, hogy a szállodából, éttermekből, üzletekből, irodaházakból álló komplexum elleni támadást az al-Kaida vezetőjének, Ajmán az-Zavahrinak az útmutatása alapján hajtották végre.

A halálos áldozatok között 16 kenyai van, egy amerikai állampolgár, aki az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett összetett terrortámadás egyik túlélője volt, és egy brit fejlesztési szakember. Három áldozat afrikai, de állampolgárságukat egyelőre nem tudják - közölte Joseph Boinnet kenyai rendőr-főfelügyelő.  • Hírek
  • Hírek