Nagy embert akart megölni a gdański polgármester gyilkosa, de az államfőhöz nem tudott bejutni

2019.01.18. 12:35

Gdańsk 53 éves polgármesterét, Pawel Adamowiczot múlt vasárnap egy jótékonysági célú szabadtéri rendezvényen késelte halálra egy büntetett előéletű, 27 éves gdański férfi. Mint azt letartóztatása után az elkövető bevallotta, korábban más erőszakos akciókat is tervezett.

Az MTI a PAP lengyel hírügynökségre hivatkozva azt írta, hogy Stefan W. bankrablás miatt ült korábban, decemberben szabadult, de már a börtönben azt híresztelte, hogy merényletre készül. Azt mondta, olyan tettet hajt végre, amelynek híre „majd az egész világon elterjed", és a rokonainak is ezt mondta.

Stefan W. a börtönből Varsóba utazott, ahol a késő éjjeli órákban az államfői palotához ment. A kihallgatásakor azt mondta, be akart jutni a palota területére. Ám miután nem sikerült átmásznia a kerítésen, lemondott tervéről, és visszatért Gdańskba. Stefan W.-nak ezt az állítását azonban pénteki közleményében a lengyel kormányőrség (SOP) cáfolta, szerintük ilyen kísérlet nem történt.

Arról, hogy honnan szerezte a gdański merénylethez használt kést, valamint hogyan jutott fel a merénylet színhelyére, a színpadra, Stefan W. nem volt hajlandó vallomást tenni.

Az ügyben eddig több mint 60 tanút hallgattak ki. A férfit amúgy korábban  paranoid skizofréniával diagnosztizálták.

Pawel Adamowiczot szombaton helyezik örök nyugalomra a gdański Mária-székesegyházban. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport