Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

2019.01.18. 17:18

Felgyújtotta magát péntek délután egy középkorú férfi a prágai Vencel téren. A hírt a cseh rendőrség osztotta meg a Twitteren, írja az MTI. A cseh Deník lap szerint semmi nem utal arra, hogy tette politikai indíttatású lenne.

Az önégetési kísérlet a Nemzeti Múzeum épülete előtt álló Szent Vencel-szobor mellett történt. A lángokat néhány járókelő a saját kabátjával próbálta elfojtani, amíg valaki a közeli kávéházból kihozott tűzoltó készülékkel eloltotta a tüzet.

A kiérkező mentősök azonnal altatásba tették a férfit, aki közlésük szerint testének mintegy 30 százalékán szenvedett égési sebeket, a tanúk szerint a férfi főleg az arcán és a kezén égett meg.

Majdnem napra pontosan 50 évvel ezelőtt, 1969. január 16-án szintén a Vencel téren, a Szent Vencel-szobor mellett történt egy híres tűzhalál: akkor egy 21 éves egyetemista fiú, Jan Palach gyújtotta fel magát, tiltakozásul a szovjet megszállás és a prágai tavasz eltiprása ellen. A Cseh Köztársaság a kerek évforduló miatt mécsesekkel emlékezett meg az egyetemistáról a Vencel téren. 

(Borítókép: Helyszínelnek a hatóságok a prágai Vencel téren 2019. január 18-án. Fotó: Staff/Reuters) 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport