Stefánia
0 °C
3 °C

Többen meghaltak és megégtek egy megcsapolt mexikói üzemanyag-vezeték robbanásában

2019.01.19. 07:08 Módosítva: 2019.01.19. 15:48

Legalább hatvanhat ember meghalt és sokan megsérültek pénteken egy megcsapolt üzemanyag-vezeték robbanásában Mexikó központi részén, írja az MTI. A legfrissebb adatok szerint további 85 embert eltűntként tartanak nyilván. Omar Fayad, Hidalgo tagállam kormányzója a bejelentés után elindult a baleset helyszínére. 

A mexikói állami olajvállalat, a Pemex közölte, a vezeték néhány órával azt követően robbant fel, hogy tolvajok illegális csapoló nyílást fúrtak rajta és helybéliek vödrökben gyűjteni kezdték a szétfolyó üzemanyagot:

A robbanás a Mexikóvárostól száz kilométerre északra fekvő Tlahuelilpan településén történt. Az üzemanyag-vezeték Tuxpan és Tula városok között fut. A helyszínről készült korábbi felvételeken a vezetékből a levegőbe sugárban feltörő üzemanyagot lehetett látni, és embereket, akik vödrökkel próbálták a folyadékot begyűjteni. A robbanást követően készült videókon pánikszerűen menekülő emberek és az éjszakai égen a vezetékből magasra csapó lángcsóvák láthatók.

A helyi sajtó úgy tudja, a robbanás időpontjában több százan tartózkodtak a helyszínen.

A hatóságok lezárták a térséget. A keletkezett tüzet a híradás időpontjában, helyi idő szerint péntek késő este még nem sikerült eloltani.

Frissítés: A keletkezett tüzet órákkal később sikerült eloltani.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök a történtekre tekintettel kampányt hirdetett az üzemanyag-tolvajlás ellen, amely évente hárommilliárd dollár veszteséget okoz az államnak. Obrador felszólította a hatóságokat, hogy nyújtsanak segítséget az áldozatoknak.

A Pemex szerint tavaly félóránként történtek próbálkozások a vezetékek megcsapolására. A hidalgói kormányzó Twitter-üzenetben szólította fel a lakosságot, hogy tartózkodjon az üzemanyag-tolvajlástól, mivel ez életveszélyes. "Ez történt ma Tlahuelilpanban, s ez nem fordulhat elő többé" - írta Fayad.

Egyelőre nem világos, hogy pontosan mi okozta a robbanást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport