Osztrák kancellár: Egyre kevesebb migráns érkezik Európába

2019.01.20. 14:11

Erősen csökken az unióba érkező migránsok száma, a tagállamok pedig már nem az elosztásra összpontosítanak, hanem a határvédelemre , mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár egy vasárnapi német lapinterjúban. A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban Ausztria tavalyi soros EU-tanácsi elnökségének eredményeiről szólva kiemelte, hogy "az illegális migráció feltartóztatásában nagyon sok eredményt értünk el, elindítottuk a trendfordulót".

Elmondta, hogy az EU-ba illegálisan érkezők száma 95 százalékkal csökkent 2015-höz képest. Sikerült azt is "meghaladni, hogy kizárólag a menekültek Európán belüli elosztása legyen a fókuszban, helyette a külső határ jobb védelmére és a harmadik (EU-n kívüli) országokkal folytatott együttműködésre koncentrálunk".

Az eredmények közé tartozik, hogy "világos szabályokat állítottunk fel a Földközi-tengeren tevékenykedő civil szervezeteknek, és együttműködünk az egyiptomi és a líbiai parti őrséggel" - mondta Sebastian Kurz, hozzátéve, hogy kevesebben indulnak el az EU felé vezető veszélyes tengeri úton azóta, hogy az egyiptomi és a líbiai parti őrség elfogja és visszaviszi Észak-Afrikába az embercsempészek hajóit.

Az EU-s határ-, és partvédelmi szervezet (Frontex) fejlesztéséről azt mondta: jobb lenne, ha a létszám nem 2027-re, hanem korábban érné el a 10 ezer főt, és ezt éppen olyan tagállamok akadályozták meg, amelyeknek van EU-s külső határa. Ezek az országok a nemzeti szuverenitásuk korlátozásától tartanak, amit "ugyan tudomásul kell vennünk, de megérteni én nem tudok".

Szólt a többi között az ENSZ globális migrációs megállapodásáról is, amelyet szerinte Ausztria azért utasított el, mert "megengedhetetlenül összekeveri a menedékjogot a migrációval". A háború vagy üldöztetés elől menekülő embereknek védelmet kell nyújtani, de "aki jobb életet keres, nem választhat csak úgy, egyszerűen új hazát", és minden államnak joga van eldönteni, hogy ki vándorolhat be a területére - mondta Sebastian Kurz.  • Tippek
  • Biztosítás