Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Washington és Phenjan évtizedes titkos kapcsolata

2019.01.21. 22:02
Még a legfeszültebb időszakok idején is diskuráltak egymással az amerikai és az észak-koreai kémek.

Washington és Phenjan hírszerzői egy évtizeden keresztül titkos kapcsolatot tartottak fenn egymással - jelentette internetes oldalán a The Wall Street Journal című lap hétfőn.

Az MTI által idézett lap állítása szerint a titkos üzenetváltások még a legfeszültebb időszakokban is lehetővé tette a kommunikációt, foglyok szabadon bocsátását és végső soron előkészítette az utat Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető tavaly júniusi, történelminek nevezett szingapúri csúcstalálkozójához.

Ezt a titkos kapcsolattartást természetesen a kémel, a hírszerzők bonyolították, ki más, hiszen ők azok, akik a létezésüket köszönhetik a másiknak,. vagyis a külső ellenségnek.

Amerikai oldalról a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) bonyolította a párbeszédet, és ennek köszönhetően 2012-ben, tehát az előző elnök,

Barack Obama kormányzata idején két CIA-tisztségviselő is járt Észak-Koreában.

A The Wall Street Journal meg is nevezi őket: Michael Morell, a CIA akkori igazgatóhelyettese és legalább egy utódja, Avril Haines utazott el a kelet-ázsiai országba.

Kihűlt a kapcsolat

Obama elnökségének utolsó szakaszában ez a kapcsolat elaludt. Mike Pompeo, jelenlegi külügyminiszter még CIA-igazgatóként élesztette újra, amikor - 2017 augusztusában - két munkatársát Szingapúrba küldte, hogy ott tárgyaljanak észak-koreai kollégáikkal.

2018 elejére az amerikai és az észak-koreai hírszerzés képviselői már egy sor nyilvános megbeszélést is tartottak

- írta a The Wall Street Journal, megjegyezve, hogy a hírszerzési kapcsolatoknak fontos szerepük volt az első Trump-Kim csúcstalálkozó létrejöttében, mint ahogyan a hírszerzők most is részt vesznek a második csúcstalálkozó előkészítésében.

Egy másik fontos Kim

Az amerikai hírszerzés partnere - a The Wall Street Journal állítása szerint - az a Kim Jong Csol volt, aki korábban az észak-koreai hírszerzést vezette, és akit a múlt héten a Fehér Házban fogadott Donald Trump elnök is. A lap véleménye szerint azonban nemcsak ezek a különleges kapcsolatok járultak hozzá Washington és Phenjan közeledéséhez. Ebben segített Phenjan és Szöul viszonyának javulása is. Információi forrásait a The Wall Street Journal nem nevezte meg, csupán általában hírszerzési forrásokról, valamint az Obama-kormányzat és a Trump-adminisztráció tisztségviselőiről írt.

No comment my friends!

Értesüléseit sem a CIA, sem a külügyminisztérium és a Fehér Ház nem kívánta kommentálni. Hétfőn egyébként a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) közzétett egy tanulmányt, amelyben azt állítja, hogy egy eddig nem ismert ballisztikusrakéta-bázist azonosított Észak-Koreában. Victor Cha, a tanulmány egyik összeállítója az NBC televíziónak azt mondta: "az észak-koreaiak nem fognak tárgyalni olyan dolgokról, amelyeket nem hoztak nyilvánosságra".