Erik, Alexandra
EUR 383,80 Ft
USD 366,68 Ft
9 °C
23 °C

Putyin Trumppal szemben szállt be a venezuelai politikába

2019.01.24. 19:15

Támogatásáról biztosította Venezuela "törvényes kormányát" Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor telefonon beszélt venezuelai hivatali partnerével, Nicolás Maduróval - közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.

Oroszország elnöke támogatásáról biztosította Venezuela törvényes hatóságait a kívülről kiprovokált belpolitikai válság körülményei közepette. Aláhúzta, hogy a destruktív külső beavatkozás durván megsérti a nemzetközi jog alapvető normáit.

Putyin szerint a megoldást "az alkotmányos tér keretei között kell keresni", és a venezuelai társadalomban kialakult nézetkülönbségeket kizárólag békés párbeszéd útján lehet meghaladni. Válaszában Maduro kifejtette a dél-amerikai országban az elmúlt napokban lezajlott események kockázatos alakulásával kapcsolatos értékelését és köszönetet mondott Putyinnak Oroszország "elvi álláspontjáért".

A két vezető a Kreml szerint megerősítette, hogy különböző területeken kész a kétoldalú együttműködés folytatására.

A nap folyamán korábban Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő - ki nem mondottan "színes" forradalmakra utalva - azt írta Facebook-oldalán, hogy Venezuela újabb példa egy olyan kísérletre, hogy "a téren" alkotmányellenesen egy másik államfőt "válasszanak meg". Úgy vélekedett, hogy a dél-amerikai országban kvázi-államcsíny történt, amit egy sor ország vezetője "nagyon gyorsan" és "mintegy parancsszóra" támogatásáról biztosított. Megítélése szerint a történtek egyúttal a nemzetközi jogrend lebontásának folytatását is jelentik.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arra szólított fel minden országot, hogy "kategorikusan vesse el" a külső fegyveres beavatkozás gondolatát. Egyúttal a venezuelai belügyekbe való "rendkívül durva" beavatkozással vádolta meg az Egyesült Államokat.

Arra hívta fel a venezuelai ellenzéket, hogy hazája érdekeit tartsa szem előtt, és "ne váljon idegenek nagyon durva, bűnös játékának sakkfigurájává". Kijelentette, hogy Oroszország "más felelősségteljes országokkal együtt" kész hozzájárulni a nemzeti párbeszéd körülményeinek megteremtéséhez.

Nicolás Maduro csütörtökön bejelentette, hogy elrendelte országa amerikai nagykövetségének és konzulátusainak bezárását, egyúttal megismételte: az amerikai diplomatáknak legkésőbb a hét végéig távozniuk kell Venezuelából.

Az amerikai államok megosztottak

Az Amerikai Államok Szervezetének országai megosztottak a venezuelai helyzet megítélésében. Többségük - például Kanada, Brazília, Argentína, Chile vagy Peru - elismerték Guaidót, míg más államok - mint Mexikó, Nicaragua vagy Salvador - semlegesnek mondják magukat, vagy támogatják Nicolás Madurót. 

A szervezet rendezvényén Juan Guaido ideiglenes venezuelai államfőként történő elismerésére szólította fel a latin-amerikai kormányokat Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. "A most kimúlt Maduro-rezsim zsarnoksága túl sokáig fojtogatta az országot és állampolgárait" - fogalmazott Pompeo.

A tanácskozáson Venezuela képviselője a szerdai történéseket államcsínynek minősítve azt hangoztatta, hogy az " durva támadás országunk demokráciája, szuverenitása és a békéhez való joga ellen". Mexikó képviselője aggodalmát fejezte ki, hogy Juan Guaido elismerése erőszakot szabadítana el, mert a hadsereg változatlanul Nicolás Madurót támogatja. 

Amerikai sajtóértesülések szerint Washington az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) összehívását kérte szombatra a venezuelai válság miatt. 

John Bolton, amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a Fehér Házban újságírók előtt kijelentette: a Trump-kormány most arra összpontosít, hogy megfossza Nicolás Maduro elnököt jövedelmi forrásaitól, hogy ezekkel - összhangban Juan Guaido ideiglenes államfőként történt elismerésével - a törvényes ideiglenes kormány rendelkezhessen. Bolton nem fejtette ki, hogy ezzel összefüggésben milyen amerikai lépések várhatók.

Ferenc pápa nem foglalt állást

Ferenc pápa "minden erőfeszítést támogat, amellyel el lehet kerülni a venezuelaiak újabb szenvedéseit" - jelentette ki csütörtökön Alessandro Gisotti ügyvivő vatikáni szóvivő.

A Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából panamai látogatáson tartózkodó Ferenc pápa a Vatikán közleménye szerint "imádkozik az áldozatokért és Venezuela népéért. Gisotti arra nem tért ki, hogy a Szentszék elismeri-e a magát szerdán önhatalmúlag elnöknek kikiáltó Juan Guaidó parlamenti elnököt.

Közep-amerikai püspökök előtt Panamavárosban elmondott beszédében a pápa azt hangsúlyozta, hogy az egyháznak segítenie kell a híveket, hogy túllépjenek a bevándorlókkal kapcsolatos félelmeiken és bizalmatlanságukon.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek