Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Washington hazahívta legtöbb diplomatáját Venezuelából

K EPA20190124012
2019.01.25. 05:34

Az Egyesült Államok helyi idő szerint csütörtökön este hazarendelte Venezuelában akkreditált diplomatáinak nagy részét – írta az MTI.

A State Department (külügyminisztérium) bejelentése szerint azoknak a diplomatáknak kell hazatérniük, akiknek munkája "nem alapvető fontosságú".

Az indoklás szerint a diplomatáknak biztonsági okok miatt kell hazatérniük. A közlemény nem tesz említést arról, hogy Nicolás Maduro elnök szerdán megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Washingtonnal, és egyúttal kiutasította az amerikai külképviseletek munkatársait, 72 órát adva nekik a távozásra.

Az amerikai külügyminisztérium honlapján megjelentetett "biztonsági riadó" szerint a Trump-kormányzat arra inti a Venezuelában élő vagy ott turistáskodó amerikaiakat, hogy "komolyan vegyék fontolóra" távozásukat a dél-amerikai országból. "Az Egyesült Államok kormányzata csupán korlátozott mértékben tud segítséget nyújtani a Venezuelában lévő amerikai állampolgároknak" - olvasható a tárca felhívásában.

A minisztériumi közlemény nem tesz említést arról, hogy hány diplomatája marad Venezuelában.

Az amerikai kormányzat szerdán elismerte a venéz házelnököt, Juan Guaidót az ország ideiglenes államfőjének, és egyúttal törvénytelennek minősítette Nicolás Maduro kormányát. Az amerikai diplomaták kiutasítására pedig Mike Pompeo külügyminiszter még szerdán azzal reagált, hogy a Maduro-kormánynak már nincs meg a legitimitása e döntéshez.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pedig csütörtökön - konkrét lépések említése nélkül - azt közölte: Washington azon dolgozik, hogy megfossza a Maduro-kormányt a pénzügyi forrásaitól, mert ezek szerinte az ideiglenes államfőként elismert Guaido felállítandó átmeneti kormányát illetik majd.

Csütörtökön egyébként rendkívüli tanácskozást tartott a washingtoni székhelyű Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) állandó tanácsa. Az amerikai diplomácia vezetője az AÁSZ ez ügyben megosztott tagállamainak képviselőit arra buzdította, hogy ismerjék el ideiglenes elnökként Juan Guaidót. Mike Pompeo 20 millió dolláros humanitárius segítséget is ígért az összeomlott gazdaságú Venezuelának.

A 34 tagállamból 16 tett eleget az amerikai kérésnek, a többi egyelőre nem.

Borítókép: Nicolás Maduro venezuelai elnök (k) beszél támogatóihoz Caracasban 2019. január 23-án. Ezen a napon százezrek vonultak utcára Venezuela több nagyvárosában, követelve Nicolás Maduro államfő lemondását, valamint azt, hogy az ellenzéki többségű parlament elnökét, Juan Guaidót nevezzék ki elnöknek. A kormányellenes tüntetésekben eddig legkevesebb 13-an vesztették életüket. MTI/EPA/EFE/Miraflores Elnöki Sajtóiroda/Marcelo Garcia