Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A brexit ellen tüntettek az ír–észak-ír határon

2019.01.26. 23:56

A brit európai uniós tagság várható megszűnése ellen tüntettek szombaton Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország határán. A több száz tiltakozó azokra a veszélyekre igyekezett felhívni a figyelmet, amelyeket a brexit jelenthet az egykor súlyos felekezeti erőszak uralta Észak-Írországban – írja az MTI.

A demonstrálók, akik közül sokan katonának vagy vámtisztviselőnek öltöztek, attól tartanak, hogy az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból a határellenőrzés visszaállításához vezet, és emiatt kiújulnak a régi konfliktusok. Jelenleg az Írország és az Észak-Írország közötti határ szinte láthatatlan és szabadon átjárható, a brit kilépés után viszont az lesz az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi határa az Európai Unióval.

„Mi vagyunk azok, akik elszenvedjük a londoni parlamentben elkövetett hibákat. Nem fogadjuk el, hogy határok legyenek” – idézte a PA brit hírügynökség az egyik tüntetőt Down grófságban.

Az Észak-Írországban a katolikusok és a britpárti protestánsok között évtizedeken át tartó erőszakhullámnak az 1998. április 10-én aláírt nagypénteki megállapodás vetett véget, felekezeti ellentéteknek azonban mind a mai napig vannak jelei, Belfastban például több mint száz fal van, amely elválasztja egymástól a különböző vallású szomszédságokat.

Mind az ír, mind a brit kormány által rendszeresen hangoztatott álláspont, hogy nem vezetnek be újra határellenőrzést a brexit után. Az Európai Unió viszont arra figyelmeztetett, hogy ez elkerülhetetlen lesz, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki március 29-én, a tagság megszűnésének jelenleg érvényes napján.