Virág
0 °C
2 °C

Merkel: Meg kell újítani a Holokauszt-emléknapot

2019.01.26. 13:13

Az antiszemitizmussal és a gyűlölettel szembeni zéró toleranciára szólított fel szombaton közzétett heti videoüzenetében a német kancellár. Angela Merkel a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából azt mondta: "Ez a nap emlékeztet minket tarra, hogy hová vezethet a faji őrület, a gyűlölködés és az embergyűlölet" - idézte az MTI. A kancellár hozzátette, sajnálja, hogy napjainkban ezeknek a problémáknak "újfent nagy jelentőse van". 

Mint mondta, manapság az antiszemitizmus igen különböző formái tapasztalhatók: egyfelől a hazai lakosság által képviselt gyűlölet a zsidókkal szemben, másfelől a muszlim bevándorlók részéről teljesen más módon kifejezésre juttatott gyűlölet.

A holokauszt nemzetközi emléknapját január 27-én, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának évfordulóján tartják. Ezen a napon emlékeznek meg a második világháborúban a nácik által meggyilkolt hatmillió európai zsidó, szinti, roma és munkaszolgálatos áldozatról.

Angela Merkel azt mondta, a holokauszt-emléknap figyelmeztetés, hogy soha ne ismétlődjön meg, ami akkor történt. A kereszténydemokrata politikus a jövőre nézve azt mondta, újjá kell formálni a megemlékezést, mert a szemtanúk egyre kevesebben vannak.

A második világháború vége után több mint hetven évvel Izraelben több mint kétszázezer túlélő él a legfrissebb becslések szerint. Közülük 60 ezren megjárták a koncentrációs táborokat vagy a gettókat. Az izraeli statisztikai hivatal szerint 2035-re 22 ezren lesznek. Németország 220 ezerre becsüli az Izraelben élő holokauszt-túlélők számát.