Taksony
-2 °C
3 °C

Ezrek követelik a szerb elnök lemondását

2019.01.26. 21:02

Több ezren vonultak az egymást követő nyolcadik szombaton Belgrád utcáira Aleksandar Vucic szerb elnök lemondását követelve, akit azzal vádolnak, hogy autokratikus eszközökkel irányítja az országot. „Vucic elnöknek le kell mondania, hogy Szerbia ismét jogállam lehessen” – mondta Zoran Ivosevic, a szerb legfelsőbb bíróság egykori tagja, a tüntetések egyik fő szónoka az összegyűlt tömegnek. Szerinte az államfő fittyet hány a hatalmi ágak szétválasztására, illetve önkényesen dönt afelől, hogy jogvitákban ki a bűnös, és ki nem.

Cedomir Cupic, a belgrádi egyetem politikatudományi professzora a tüntetőkhöz szólva kijelentette: Vucic a jogállamiságot önkényuralmi rendszerré, a parlamentet pedig egy egyszerű szavazógéppé változtatta, amely mindössze arra hivatott, hogy az akaratának törvényes alapot szolgáltasson.

A tiltakozók Belgrád belvárosában vonultak az RTS állami televízió épületéhez, majd a kormány épületéhez.

A nyolcadik hete, mindig szombaton tartott tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, amikor egy ellenzéki rendezvényen vett részt. A politikus állítása szerint támadói a Vucic vezette Szerb Haladó Párthoz (SNS) köthetők.

A tüntetések mögött egy olyan ellenzéki szövetség áll, amelynek soraiban baloldali és jobboldali pártok egyaránt megtalálhatóak. A mintegy 30 ellenzéki pártból és szervezetből álló Szövetség Szerbiáért elnevezésű tömörülés szerint Vucic autokratikus eszközökkel irányítja az országot, pártja pedig korrupt, és minden ellenzéki gondolatot elnyom.

Közvélemény-kutatások szerint azonban az SNS támogatottsága meghaladja az ötven százalékot, és bármilyen választást meg tudna nyerni. (MTI)