Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Megtalálták a kútba esett spanyol kisfiú holttestét

2019-01-26T022633Z 1850625495 RC1890C79B40 RTRMADP 3 SPAIN-CHILD
2019.01.26. 06:14 Módosítva: 2019.01.26. 11:44

Éjjel fél kettő előtt öt perccel a mentőcsapatok megtalálták Julen Rosello élettelen testét - írta a BBC Alfonso Rodriguez Gomez de Celis, az andalúziai kormány illetékesének Twitter-bejegyzése alapján. A törmelék közt találtak hajszálat a fiútól, amiben a DNS megegyezett a fiúéval, így egyértelmű, hogy az ő holttestét találták meg. 

Egy temetkezési vállalat autója, amint épp elszállítja a kisfiú holttestét
Egy temetkezési vállalat autója, amint épp elszállítja a kisfiú holttestét
Fotó: Jon Nazca / Reuters

Julen január 13-án egy szűk, 25 centiméter átmérőjű kútnyílásban tűnt el családja szeme láttára a dél-spanyolországi Totalán település egyik birtokának hegyvidéki területén, ahol a család kirándult. Korábban a nyílásba kamerát vezettek, ami azonban 73 méteren földakadályba ütközött. Ott megtaláltak egy zacskó édességet és egy műanyagpoharat, amiről úgy gondolták, hogy a gyereké.

A településen csütörtök este virrasztást tartottak a kisfiúért, több mint kétszáz ember gyűlt össze, ott voltak a gyerek hozzátartozói is. A kisfiú egyszer sem adott magáról életjelet az egész mentés alatt, de a reményt legvégsőkig nem adták fel. A helyszínen pszichológuscsoport foglalkozott a szülőkkel. 

Julen szüleit jól ismerték a kúthoz közeli El Patóban, ahol laktak. Josénak és Victoriának már a második gyermeke hunyt el fiatalon, előző fiuk, Oliver 2017-ben, hároméves korában egy szívrohamban vesztette életét, miközben a tengerparton sétáltak.  

A mentés elképesztően bonyolult volt, fúrni kellett a kúttal egy párhuzamos lyukat, és onnan átfúrni a fiú feltételezett helyéhez. A 24 órásra tervezett utolsó fúrások is 33 órán keresztül tartottak, nagyon lassan haladtak előre a nem várt nehézségek miatt.

A mentőcsapat által kiadott kép a munkálatokról
A mentőcsapat által kiadott kép a munkálatokról

 Kemény gránitrétegen kellett átjutniuk, többször mikrorobbantásokat kellett végrehajtaniuk, r áadásul attól is kellett tartani, hogy beomolhat a kút járata . Az utolsó tervezett robbantást péntek este fél 10-kor előtt végezték. A bányász mentőcsapat kétfős turnusokban dolgozott légzőkészüléket viselve, és nagyjából negyven percenként váltották egymást. 

Screen Shot 2019-01-25 at 22.11.14.png
Fotó: El País Twitter

A spanyol csendőrség nyomozást indított, hogy kiderítse, a kutat illegálisan fúrták-e. A helyi önkormányzat azt állítja, nem adott arra engedélyt. A fúrást végző cég vezetője viszont úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy szabályos megrendelés alapján dolgoztak, a munka végeztével pedig az előírásoknak megfelelően lezárták a kútnyílást. Az ilyen kutakkal vizet vagy olajat szoktak keresni a talajban. 

A mentésről részletesen tudósított a helyi és a külföldi média, az utolsó órák fejleményeiről itt írtunk részletesen, az eset hátteréről pedig itt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport