Mária
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Az írek támogatnák a Brexit-határidő meghosszabbítását

2019.01.27. 15:15
Az ír miniszterelnök-helyettes szerint Írország támogatná a brit EU-tagság megszűnésére (Brexit) kijelölt március végi határidő meghosszabbítását, írja az MTI.

Simon Coveney, aki a külügyminiszteri tisztséget is betölti az ír kormányban, a BBC-ben elmondta azt is: nem képzelhető el olyan kilépési megállapodás, amelynek végén újra fizikai ellenőrzés lenne az ír-északír határon.

Ennek elkerülésére dolgozták ki az úgynevezett backstop-mechanizmust, amely alapján az Egyesült Királyság, beleértve Észak-Írországot, közös vámuniós szabályozási rendszerben maradna az Európai Unióval még akkor is, ha nem sikerülne időben olyan átfogó kétoldalú kereskedelmi megállapodást elérni, amely feleslegessé tenné ezt a tartalékmegoldást. Simon Coveney szerint az Európai Parlament nem is ratifikálná a kilépési egyezményt, amennyiben az erről szóló részt a brit parlament kiszavazná a Brexit-megállapodásból.

Az ír politikus határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy Dublin támogatná-e a március 29-én esedékes brit kilépés dátumának elhalasztását, ha a brit parlament megszavazná az erre irányuló képviselői módosító indítványokat.

Ahogy azt mi is megírtuk, a londoni alsóház január közepén hatalmas többséggel elvetette a Brexit-megállapodást, nem kis részben a backstop-mechanizmust ellenző keményvonalas Brexit-párti képviselők voksaival. 

Az alsóház kedden veszi napirendre ismét az egyezményt. A megállapodáshoz azonban a január 15-i elutasítás óta számos módosító indítvány érkezett, köztük a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt részéről egy olyan, amelynek értelmében ha február végéig nem sikerül elfogadni valamilyen formában a kilépési megállapodást, akkor kilenc hónapra el kell halasztani a kilépést az EU-ból. Ehhez mindazonáltal az EU-ban maradó 27 ország egyhangú hozzájárulására lenne szükség.

Baj lehet, ha nem rendezik a megállapodást

Nem sokkal Simon Coveney vasárnapi BBC-nyilatkozata előtt Leo Varadkar ír miniszterelnök a davosi világgazdasági fórumon kijelentette: rendezetlen körülmények közepette végbemenő Brexit esetén ismét rendőri, sőt akár katonai ellenőrzés is hatályba léphet az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán.

„Ha a dolgok nagyon rossz irányt vesznek, a határ úgy fog kinézni, ahogy húsz évvel ezelőtt kinézett, vámellenőrző posztokkal, egyenruhás emberekkel” – fogalmazott az ír kormányfő. Hozzátette: az ír politikatörténet összefüggésében vizsgálva ezzel az a probléma, hogy „mindezek célponttá válhatnak”.

A 499 kilométeres ír-északír határszakasz lesz az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára a Brexit után, tekintettel arra, hogy London ki akar lépni az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is.

E határ szabad átjárhatóságának fenntartása azonban sarkalatos jelentőségű, mivel a korábbi évtizedekben katonai szigorral felügyelt határon az észak-írországi megbékélési folyamatot elindító, történelmi horderejű 1998-as nagypénteki megállapodás egyik legfőbb vívmányaként szűnt meg teljesen a fizikai ellenőrzés.

A Brexit-tárgyalások legújabb fejleményeiről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban: