Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Maduro: Ez arcátlanság!

2019-01-14T151627Z 1171991590 RC1AA491F2D0 RTRMADP 3 VENEZUELA-P
2019.01.27. 15:54

Visszautasította Nicolas Maduro venezuelai elnök vasárnap azt a nyolcnapos határidőt, amelyet európai országok szabtak meg számára új választások kiírására, írja az MTI.

Senki nem adhat nekünk ultimátumot. Ezt vissza kell vonniuk. Venezuela nincs Európához kötve. Ez arcátlanság

– jelentette ki Maduro a CNN Türk hírtelevíziónak adott interjúban.

A német, a francia, a spanyol és a brit kormány szombaton közölte, hogy ha Maduro nyolc napon belül nem ír ki szabad, tiszta és demokratikus választásokat, akkor elismerik Juan Guaidót, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnökét ideiglenes elnökként. Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter már szombaton visszautasította az európai országok ultimátumát.

Recep Tayyip Erdogan török államfő az utóbbi napokban nyíltan kiállt Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai államfő mellett, telefonon beszélt vele, és Törökország támogatásáról biztosította. Lapunk összeszedte, hogy a kilátástalannak tűnő válságba sodródott Venezuela hogyan osztotta meg a világ államait, erről és az egész krízisről itt olvashat bővebben.

Maduro a CNN Türk televíziónak arról is beszélt, hogy országa „történelmi háborút” vív a demokrácia és a szabadság nevében. A kialakult helyzetért az Egyesült Államokat tette felelőssé, amely szerinte támadást intéz Venezuela ellen. Az államfő a török hírtelevízió kérdésére válaszolva elmondta: azt tervezi, hogy továbbra is vezeti és megvédelmezi országát.

(Borítókép: Nicolas Maduro 2019. január 10-én. Fotó: Stringer / Reuters)