Őrizetbe vettek öt embert a brazíliai gátszakadás miatt

2019.01.29. 15:29

Öt embert vett őrizetbe a rendőrség a Brazília Minas Gerais államában történt gátszakadás ügyében, számolt be az MTI. 

A helyi hatóságok őrizetbe vették a Vale SA bányavállalat három alkalmazottját, valamint két külső mérnököt, akik legutóbb a gát stabilitását ellenőrizték. További hét gyanúsítottat keresnek. Minas Gerais, valamint Sao Paolo állam ügyészsége gyilkosság gyanúja, okirat-hamisítás, valamint környezet elleni bűntett ügyében folytat vizsgálatot.

A bányavállalat közölte, hogy teljes körűen együttműködik a hatóságokkal. Időközben hatvanötre emelkedett a brazíliai gátszakadás halálos áldozatainak a száma, 279 embert továbbra is eltűntként tartanak számon. A helyi tűzoltóság egyre kevésbé tartja valószínűnek, hogy további túlélők kerülhetnek elő, mivel múlt szombat reggel óta nem találtak túlélőt. A mentőcsapatok munkáját 130 izraeli katona is segíti.

Brazília Minas Gerais államában múlt pénteken szakadt át egy gát egy vasércbányánál. A Vale SA bányavállalat egy zagytározójának gátja omlott le, és iszap öntötte el a környező területet Brumadinho település közelében. A katasztrófa oka egyelőre nem ismert, a bányavállalat közlése szerint mintegy 12 millió köbméter iszap ömlött ki a tározóból.

A brazil igazságügyi minisztérium összesen 11 milliárd reált, azaz megközelítőleg 825 milliárd forintot zárolt a Vale SA bányavállalat vagyonából a gátszakadás okozta károk megtérítésére. A pénzt az áldozatok kártalanítására és a környezeti károk enyhítésére tervezik felhasználni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport