Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Moszkva tudni akarja, mi van az Ukrajnában eltűnt orosz kapitánnyal

2019.01.29. 18:22 Módosítva: 2019.01.29. 18:26

Felvilágosítást kért az ukrán hatóságoktól a Nord orosz halászhajó kapitányának eltűnésével kapcsolatban kedden Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos, miután a férfi jogi képviselője hétfőn bejelentette védence eltűnését – írja az MTI.

A Nord halászhajó 10 tengerészét tavaly márciusban az Azovi-tengeren vette őrizetbe az ukrán határőrség tiltott halászat és a Krímbe való beutazásra vonatkozó szabályok megsértése miatt. 

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint aztán a kapitányt Herszonban április 10-én óvadék ellenében és megjelenési kötelezettség mellett szabadlábra helyezték, a legénység többi tagjára pedig közigazgatási büntetést szabtak ki.

Két tengerész hamarosan távozhatott is, később pedig az orosz híradások szerint egy fogolycsere keretein belül

  • az ukránok elengedték a Nord halászhajó legénységét,
  • az oroszok pedig cserébe szabadon bocsátotta a május elején a Krim közelében orvhalászat miatt feltartóztatott YaMK-0041-es halászhajó tengerészeit.

Kijev egyébként ebben az ügyben tagadta, hogy fogolycsere történt volna, elmondásuk szerint ugyanis a Nord legénysége eleve nem is volt fogságban és hónapokkal korábban is távozhattak volna.

A történt ugyanakkor itt nem ért véget, a Nord kapitányaként szolgáló Vlagyimir Gorbenko ellen eljárás is indult Ukrajnában az ország megszállt területeire vonatkozó beutazási szabályok megsértése, valamint tiltott halászat címén.

Az illetékes kijevi kerületi bíróságon február 1-re tűzték ki Gorbenko ügyének tárgyalását, védője azonban nem várt eddig, hétfőn bejelentette a kapitány eltűnését, emiatt pedig végül az orosz emberi jogi biztos is lépett.