Katalin
-2 °C
3 °C

Venezuela: Az ellenzék vezetőjének befagyasztották a bankszámláit, megtiltották az ország elhagyását

2019.01.30. 04:59

Megtiltotta a venezuelai legfelsőbb bíróság a magát az ország ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidónak, hogy elhagyja az országot, és zároltatta a bankszámláit is.

A bírói testület emellett kedden engedélyezte az ügyészségnek, hogy előzetes vizsgálatot indítson Guaidó ellen.

Tarek William Saab venezuelai főügyész kedden kérelmezte a Nicolás Maduro hivatalban lévő elnökhöz közeli legfelsőbb bíróságtól, hogy előzetes vizsgálatot indíthasson Guaidó ellen, és erre a vizsgálatra hivatkozva meg is tiltották neki az ország elhagyását.

Saab közölte: döntésének oka, hogy Guaidó egy olyan mozgalom élén áll, mely elfogadja, hogy "más országok rendkívül súlyos, az alkotmányos rendet megváltoztató intézkedéseket követelnek Venezuelától".

Guaidó korábban bejelentette, hogy elrendelte az ország külföldi eszközeinek "átvételét", elkerülendő a Maduro-kormány "fosztogatását", egyúttal utasította az ellenzéki többségű venezuelai parlamentet, hogy kezdjék meg a PDVSA állami olajvállalat és a Citgo Petroleum olajfinomító új igazgatótanácsának a kinevezését.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó - aki már a katonai beavatkozás forgatókönyvén is dolgozik - a venezuelai bíróság döntésére reagálva a Twitter közösségi portálon közölte, hogy "komoly következményei lesznek annak, ha megkísérlik aláaknázni a demokráciát és bántalmazni próbálják Guaidót". Bolton emellett "illegitim, volt venezuelai főügyésznek" minősítette Saabot.

Venezuelában évek óta tart a súlyos politikai és gazdasági válság, a Nicolás Maduro elnök január 10-i újbóli beiktatása utáni tiltakozási hullám pedig a múlt héten érte el eddigi csúcspontját, amelyen Juan Guaidó parlamenti elnök ideiglenes államfőnek nyilvánította magát. De nem csak Venezuela szakadt szét politikai értelemben, a nemzetközi hatalmak is egymásnak estek a válság kezelésének ügyében: az ellenzéki politikust az Egyesült Államokkal az élen több térségbeli ország azonnal elismerte átmeneti államfőként, míg Oroszország mellett Kína és Törökország továbbra is Madurót támogatja.

(MTI)