Elemér
0 °C
10 °C

16 embert tartóztattak le Grúziában titkos szexfelvételek miatt

2019.02.01. 18:09

A grúziai belügyminisztérium szerint pénteken őrizetbe vettek 16 embert politikusokat és egyéb közéleti személyiségeket ábrázoló intim felvételek birtoklása és terjesztése miatt - írja az MTI.

Vladimer Borcvadze belügyi szóvivő tartott sajtótájékoztatós a letartóztatási hullám után. Elmondása szerint  Tbilisziben és egyéb georgiai városokban hajtott végre letartóztatásokat a bűnügyi rendőrség egy különleges művelet keretében.

A rendőrség a hét elején indított nyomozást az után, hogy a weben megjelent egy felvétel, benne a Georgiai Álom parlamenti frakciójának tagja, Eka Beszelia intim képeivel.

Mirdat Kamadadze, a száműzetésben élő volt georgiai elnök, Miheil Szaakasvili által vezetett Egyesült Nemzeti Mozgalom (ENM) párt tagja pénteki közlése szerint több aktivistájukat is őrizetbe vették a rendőrségi művelet során. Kamadadze szerint az ENM-tagok elleni rajtaütéseknek valójában semmi köze az intim felvételekhez, hanem az ellenzéki politikusok megfélemlítését célzó kampány részei.

A georgiai törvény négytől nyolc évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja a magánélethez való jognak és a személyes adatok védelmének megsértését.

A georgiai állami televízió honlapja Borcvadzéra hivatkozva azt írja, hogy a nyomozás feltárta, hogy a gyanúsítottak rengeteg hasonló felvétellel rendelkeztek, és tömeges mértékben osztották meg őket.

A Georgiai Álom 2012-es hatalomra kerülését követően bejelentette, hogy a titkosszolgálatok által Szaakasvili elnöksége (2004 és 2013 között) alatt készített fényképek és videofelvételek ezreit semmisítette meg. A jelenlegi hatóságok szerint ezeket az anyagokat azért őrizték, hogy nyilvános személyeket zsarolhassanak meg velük.