Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Vérfagyasztó videó került elő a brazíliai gátszakadásról

2019.02.02. 10:23

Vérfagyasztó videó került elő pénteken a múlt héten történt brazíliai gátszakadásról, amin az átszakadás pillanata mellett a hömpölygő iszap elől menekülő autókat is lehet látni – írja a Guardian.

A tragédia után egy héttel még mindig kutatnak a környéken a túlélők után, az akciót pedig csak pénteken szakították meg egy rövid megemlékező ceremónia miatt. Pénteken hozták nyilvánosságra ezt a videót is, ami a gátszakadás pillanatát örökítette meg:

Brazília Minas Gerais államában múlt pénteken szakadt át egy gát egy vasércbányánál. A Vale SA bányavállalat egy zagytározójának gátja omlott le, és iszap öntötte el a környező területet Brumadinho település közelében. A katasztrófa oka egyelőre nem ismert, a bányavállalat közlése szerint mintegy 12 millió köbméter iszap ömlött ki a tározóból.

A vállalat egyébként azt állítja, hogy az üledék nem ártalmas, de a szakértők szerint a kiömlött iszap visszafordíthatatlan károkat okozhat a térségben. A szintén érintett Paraopeba folyó vízminőségét már elkezdték tesztelni, az embereknek pedig azt tanácsolták, hogy lehetőleg ne használjanak a folyóból vagy annak 100 méteres környezetéből származó vizet.

A brazil igazságügyi minisztérium összesen 11 milliárd reált, azaz megközelítőleg 825 milliárd forintot zárolt a Vale SA bányavállalat vagyonából a gátszakadás okozta károk megtérítésére. A pénzt az áldozatok kártalanítására és a környezeti károk enyhítésére tervezik felhasználni.

Az üggyel kapcsolatban már őrizetbe vették a Vale SA bányavállalat három alkalmazottját, valamint két külső mérnököt, akik legutóbb a gát stabilitását ellenőrizték, további hét gyanúsítottat pedig keresnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport