Kázmér
-1 °C
16 °C

Előre hozott választást akar Maduro Venezuelában

K EPA20190202128
2019.02.02. 19:52 Módosítva: 2019.02.02. 20:23

A Reuters adta hírül, hogy előre hozott választásra tett javaslatot Venezuelában Nicolas Maduro elnök, miután a hírek szerint több százezer ember vonult az utcákra az országban, hogy támogatásukról biztosítsák Juan Guaido ellenzéki vezetőt.

Maduro a támogatóinak jelentette be szombaton, hogy előre hozott választást javasol azért, hogy legyőzze kihívóját, Juan Guaidót, aki nemrég Venezuela ideiglenes vezetőjének kiáltotta ki magát. A választásokat eredetileg 2020-ra tűzték ki.

Szintén szombaton egy magas beosztású katonai vezető a légierőtől megtagadta Madurót, és kijelentette, hogy Guaidót tekinti Venezuela elnökének egy kiszivárgott videó szerint. Francisco Yanez tábornok arra szólította fel a hadsereg többi tagját, hogy kövessék a példáját, és tagadják meg Madurót. Mindeközben a tábornokot a vezetői hazaárulással vádolják. A videóban Yanez arról beszél, hogy eljött a demokrácia ideje és diktátornak tartja Madurót.

Maduro szavai alapján az előrehozott választás 2019-ben lenne, és majd az alkotmányozó nemzetgyűlés vitatja meg a javaslatot annak az országgyűlésnek a számára, amely ellenzéki többségű.

A jelenlegi elnöknek kulcsfontosságú a katonai támogatás, miután brutálisan csökkent a népszerűsége az országban tapasztalható gazdasági összeomlás után, amelynek köszönhetően milliók hagyták el az országot. Maduro mindezért az Egyesült Államokat okolja, szerinte Amerika áll az államcsíny mögött.

Az elmúlt napokban több ország és szervezet is, köztük az Egyesült Államok, Kanada és az Európai Parlament is Guaidót ismerte el Venezuela elnökének.

Borítókép: Nicolás Maduro hivatalban levő venezuelai elnök lemondását követelik kormányellenes tüntetők Caracasban 2019. február 2-án. Január 23-án az ellenzékhez tartozó Juan Guaidó parlamenti elnök ideiglenes államfővé nyilvánította magát, és az Egyesült Államok, valamint több térségbeli ország elismerte őt venezuelai elnökként. MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez