Albin
0 °C
11 °C

Vasárnap lejár a venezuelai elnöknek adott ultimátum

2019.02.03. 08:20 Módosítva: 2019.02.03. 08:21

Vasárnap jár le a hat európai ország - Németország, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Portugália és Nagy-Britannia - által Nicolás Madurónak adott ultimátum, amely szerint elismerik elnöknek Juan Guaidó ellenzéki parlamenti elnököt, ha a hivatalban lévő venezuelai elnök nyolc napon belül nem ír ki új elnökválasztást, írja az MTI.

Maduro ehelyett szombaton előrehozott parlamenti választásokat javasolt a többségében ellenzéki parlament lecserélésére.

Szombaton ismét tízezrek vonultak az utcára. Egyesek Nicolás Maduro elnök távozását követelték, mások pedig az úgynevezett bolívari forradalom vezetője, Hugo Chávez hatalomra kerülésének 20. évfordulóját ünnepelték és támogatásukról biztosították a jelenlegi elnököt. 

A dél-amerikai országban azt követően szélesedett ki a belpolitikai válság, hogy Guaidó a múlt szerdán egy Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. A világ kormányai megosztottak Guaidó személyének elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen seregnyi - köztük számos latin-amerikai - ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek. Ugyanakkor akadnak semleges álláspontra helyezkedő államok is.