Vanda, Paula
-2 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Lemondott a flamand környezetvédelmi miniszter, miután összeesküvésnek nevezte a klímaváltozás elleni tüntetéseket

2019-01-31T172904Z 338167142 RC1CD4E49AB0 RTRMADP 3 GERMANY-COAL
2019.02.05. 22:41

Lemondott Joke Schauvliege, Belgium legnagyobb lélekszámú, flamand nyelvű régiójának környezetvédelmi és mezőgazdasági minisztere, mivel kiderült, valótlanságokat állított a több tízezres klímaváltozás elleni fellépést sürgető tüntetésekről. 

Schauvliege a múlt hétvégén a flamand mezőgazdasági unió tagjai előtt tartott beszédében azt állította, a megmozdulások összeesküvés alapján szerveződtek, amelyet a nemzetbiztonsági hivatal információi is megerősítettek. A fórumon elhangzott szavai szerint a menetből sokan nem is fogják fel, hogy egy jól előkészített terv részesei.

A flamand politikus sajtótájékoztatóján azt mondta, bizonyára az alváshiány okozta azt, hogy "túlreagálta" a közösségi médiában megjelent éles kritikákat. Mint közölte, az elmúlt hetekben a támadások középpontjában állt, több ezer e-mailt és szöveges üzenetet kapott. Ilyen körülmények között fordulhatott elő, hogy túlzásba essen, és ellenőrizetlen híreszteléseket tényként jelentett ki.

"Valóban olyasmit állítottam, ami nem felelt meg a valóságnak, de nem szándékosan hazudtam. Ezek után azonban nehéz lenne miniszterként tevékenykedni" - fogalmazott az MTI szerint. Schauvliege elismerte, hogy kijelentései megalapozatlanok voltak, visszavonta azokat és bocsánatot kért. A belga sajtó úgy tudja, a flamand kormány elfogadta Schauvliege lemondását, utódját még nem jelölte meg. 

A globális felmelegedés elleni fellépést sürgető tüntetésekről és azok hátteréről itt írtunk bővebben.