Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Megrongálták Karl Marx sírhelyét Londonban

2019.02.05. 17:39

Megrongálták Karl Marx és felesége sírhelyét a londoni Highgate temetőben. Az egyelőre ismeretlen vandál valószínűleg kalapáccsal esett neki a sírkőnek, de túl nagy kárt nem sikerült benne okozni. A temető a Twitteren jelezte, hogy amint lehetséges, helyreállítják az eredeti állapotot. A Guardian azt írja, hogy a márványból készült kőtábla sosem lesz ugyanolyan, mint volt.

A rongálást hétfőn vették észre a temető dolgozói, de azt nem tudják pontosan, hogy mikor történt. Egy turista január 29-én feltöltött Twitter-bejegyzésében már látszódnak a kalapács nyomai. Egyébként a márványlap felett egy jó nagy Marx-fejszobor is van, valamint két Marx-idézet. A „Világ proletárjai, egyesüljetek!" a Kommunista kiáltványból és a 11. Feuerbach-tézis, ami A német ideológiában olvasható: „A filozófusok a világot csak különbözőképpen értelmezték; de a feladat az, hogy megváltoztassuk." Ezeket érintetlenül hagyta a vandál.

A temetőt kezelő alapítvány igazgatója szerint egyértelműen politikai akcióról van szó. Ian Dungavell elfogadhatatlannak nevezte az ilyen véleménynyilvánítást. Beszélt arról is, hogy nem ez az első eset, hogy megtámadják az emlékművet, öntötték már le festékkel, tüntettek előtte, kötéllel ledöntötték a fejszobrot, sőt 1970-ben egy csőbombát is felrobbantottak az emlékműnél. Dungavell szerint ezekre a tettekre az az egyetlen vigasz, hogy jelzi: senki nem feledkezett meg a filozófusról.