Megint úgy karambolozott egy román sofőr, hogy közben élőzött a telefonján

2019.02.05. 10:44 Módosítva: 2019.02.05. 11:35

Élőben közvetítette egy balesettel végződött előzését az A3-as észak-erdélyi autópályán egy romániai kisbusz sofőrje, írja az MTI a Mediafax hírügynökség alapján.

A kisbusz hétfőn délelőtt külföldön dolgozó román vendégmunkásokat szállított Maros megyébe, és a Kolozsvár mellett elhaladó autópályán egy nyerges vontató előzésébe kezdett. A romániai hírtelevíziók által is bemutatott felvételen látható, hogy a kisbusz a menetirányokat elválasztó szalagkorlátnak csapódik, aztán felborul.

A felvételt jobban megnézve látszik, hogy a kisbusz borulásakor a mögötte haladó autó még elmegy mellette, azaz el tudta kerülni az ütközést. A balesetben a sofőr és a jármű négy utasa megsérült.

Tavaly májusban szintén vendégmunkásokat szállító Maros megyei kisbusz szenvedett balesetet Ceglédbercelnél, melyben kilenc ember vesztette életét. Azt a balesetet is a sofőr élőben közvetítette. Feltehetően azért nem vette észre a szembe közeledő teherautót, mert a telefonjára figyelt.

A román belügyminisztérium és a rendőrség ezután kampányt indított az okostelefonok vezetés közbeni használata ellen. A belügyi tárca közösségi oldalán arra kérték a tömegközlekedési eszközökön utazókat, hogy szóljanak rá az autóbuszok, trolibuszok, villamosok vagy taxik vezetőire, ha azt látják, hogy vezetés közben használják a telefonjukat. Ha pedig a vezető a felszólítást követően sem teszi félre a telefont, azonnal jelentsék a segélyhívószámon. A rendőrség egy petíció aláírására buzdított, melynek azt a címet adták: "Stop a volán mellőli élő Facebook-közvetítésekre! Lájkold az életet!"  

Az üzenet azonban nem mindenkit ért el. Tavaly júliusban  két román tizenéves halt  meg, mert a sofőr a telefonját nyomkodta vezetés közben. Októberben szintén a Facebookon közvetítette száguldását két román férfi, akik halálos balesetet szenvedtek az angliai Chesire közelében.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM