Géza
1 °C
16 °C

A pápa elismerte, hogy papok és püspökök apácákat zaklatnak még ma is

2019.02.05. 23:20

Ferenc pápa elismerte, hogy papok és püspökök apácákat zaklattak, és zaklatnak mind a mai napig derült ki az MTI híréből. A pápa az Egyesült Arab Emírségekből hazatérőben a repülőgép fedélzetén beszélt erről újságíróknak , és afelől biztosította a sajtót: azon dolgozik, hogy megoldást találjon a problémára.

Kétségtelen, hogy (...), az egyházon belül voltak már papok, akik ezt csinálták (...), vannak olyan papok és püspökök is, akik már csináltak ilyet

- mondta a katolikus egyházfő a Vatican News nevű hírportálon megjelent, apácák zaklatásáról szóló panaszokkal kapcsolatban.

A pápa megerősítette, hogy nem csak múltbéli esetekről van szó, a jelenség ma is él.

Attól tartok, hogy ez továbbra is fennáll. Nem arról van szó, hogy véget ért, amint az ember észreveszi

- mondta a katolikus egyházfő-

A pápa felfüggesztett tisztségéből vagy kizárt papokat a papi rendből, vagy néhány, "e jelenséggel szorosan összefüggő" női szerzetesrendből az esetek miatt. "Kell még valamit tenni? Igen. Megvan a szándékunk ehhez? Igen. De ez hosszú út" - állapította meg.

Ferenc pápa sajnálatát fejezte ki azért, hogy a nőkkel szembeni rossz bánásmód általános probléma", és úgy vélte, hogy "az emberiség még nem érett", és a nőt továbbra is "másodrendűnek" tartja, ami egyes országokban a nők meggyilkolásához vezet.

Az apácákkal szembeni szexuális és hatalmi visszaélések témájának szentelte februári számát a L'Osservatore Romano szentszéki napilap női melléklete is, amelynek főszerkesztője, Lucetta Scaraffia azt kérte az egyháztól, hogy ne hagyja figyelmen kívül a jelenséget.