Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Az Emírségek háborús bűnösöknek vásárol be a fegyverpiacon

2019.02.06. 12:51

Az Amnesty International jogvédő szervezet szerdán azzal vádolta meg az nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán harcoló Egyesült Arab Emírségeket, hogy nyugati fegyverekkel látott el kétes hátterű jemeni milíciákat, és könnyen lehet, hogy 

tömegével kerültek korszerű nyugati fegyverek háborús bűnöket elkövető harcosok, sőt, az al-Káida kezébe.

Az Amnesty International MTI által összefoglalt beszámolója szerint az Emírségektől páncélozott járművek, aknavetők, puskák és gépfegyverek kerültek a milíciák birtokába, amelyeket egyébként háborús bűncselekmények elkövetésével és titkos börtönök üzemeltetésével vádolnak. Az Egyesült Arab Emírségek 2015 márciusa óta harcol Szaúd-Arábia oldalán a síita húszi lázadók ellen, és ő adja a szárazföldi intervenciós erők derékhadát - elsősorban a világ minden részéről felfogadott zsoldosokon és általa pénzelt helyi hadurakon keresztül.

Patrick Wilcken, az Amnesty egyik kutatója szerint Jemen az emírségek támogatta milíciák biztos menedékévé válik.

Az emírségekbeli erők dollármilliárdokat érő fegyvereket kapnak nyugati államoktól és más országoktól, amelyeket aztán továbbadnak a jemeni milíciáknak

Ezeket a csoportokat az emírségek képezte ki és pénzeli, de egyetlen kormánynak sem tartoznak elszámolással. Kedden a CNN már beszámolt arról, hogy szélsőséges csoportokhoz kerültek olyan fegyverek, amelyeket Washington adott el Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek a jemeni polgárháború kitörése óta.

A tudósítás szerint a jemeni konfliktus szemben álló felei helyi törzsek és milíciák vezetőinek hűségét vásárolták meg fegyverekkel.Az al-Kaida terrorhálózat legveszélyesebb ágának tartott Al-Kaida az Arab-félszigeten (AQAP)vélhetően szintén kapott a harci eszközökből, miután 2015-ben - meglehetősen ingatag - szövetséget kötött Rijáddal, és a húszik ellen fordult.

A jemeni kormány ellen harcoló, Irán által támogatott húszik a harcok során ugyancsak sokféle hadi eszközt zsákmányoltak. A nyugati fegyverek, páncélozott járművek és egyéb eszközök - névtelenséget kérő húszi katonai források szerint - nagyon gyorsan Teherán és a vele szövetséges libanoni Hezbollah birtokába kerültek.

A szunnita Öböl-országok egyébként a szíriai polgárháborúban harcoló szövetségeseiknek (inkább vazallusaiknak) is óriási tételekben szállítottak fegyvereket, de a nyugati nehézfegyverzet továbbadását többek között az amerikai titkosszolgálat árgus szemekkel ellenőrizte. Ráadásul a szovjet típusokhoz szokott helyi harcosoknak nagyobb segítséget jelentett, ha ismerős típusokat vehettek kézbe (a lőszer-utánpótlásról nem is beszélve), ezért az Emírségek és Szaúd-Arábia inkább a kelet-európai elfekvő fegyverkészleteket vásárolta fel, és juttatta a szír határra.