Zoltán
-4 °C
9 °C

Akik Istent képviselték, hazug emberek voltak

2019.02.07. 19:31

Egy nappal azután, hogy Ferenc pápa beismerte, hogy a katolikus egyházon belül szexuálisan bántalmaztak több apácát, és ígéretet tett a probléma megoldására, az egyház két kiugrott apácája a BBC Radio 4 műsorában, a Woman's Hourban beszéltek az elszenvedett bántalmazásról.

Az érintett apácák üdvözölték Ferenc pápa döntését; mint mondták, túl sokáig uralkodott a hallgatás kultúrája a hierarchián belül. Ugyanakkor az általuk elmondottak alighanem tovább súlyosbítják a katolikus egyház megítélését.

Az egyik nyilatkozó, dr. Rocio Figueroa az új-zélandi Aucklandben dolgozott teológusként és hitoktatóként. Elmondása szerint korábban egy pap zaklatta a perui fővárosban, Limában. Figueroa a BBC-nek azt mondta, hogy azért csatlakozott a katolikus egyházhoz fiatalkorában, mert nagyon szegények voltak, és úgy érezte, hogy muszáj ez ellen tenni valamit.

15 éves voltam, és egy lelkész, aki a spirituális vezetőm lett, megkért, hogy csatlakozzak hozzá. Miután több hónapot szánt rá, hogy a bizalmamba férkőzzön, megkért engem és néhány fiatalembert, hogy hozzuk a tornafelszerelésünket, és jógázzunk. Néhány csoportos összejövetel után azt mondta, hogy szívesen megtanítana néhány gyakorlatot, amivel kordában tarthatom a szexualitásomat.

Nagyon naiv voltam; korábban nem volt semmilyen szexuális tapasztalatom. De ezután fogdosni kezdett. Azt gondoltam – tévesen –, hogy ő volt a jó, és én voltam a gonosz. Úgy éreztem, hogy ez az én hibám. Bűnösnek és zavarodottnak éreztem magam.

Soha nem erőszakolt meg, de egyértelműen szexuális bántalmazásról volt szó. Negyvenéves voltam, amikor ez realizálódott bennem.

Az emberek, akikben megbíztam, azok, akik Istent képviselték, hazugok voltak.

Figueroa egészen addig nem beszélt senkinek a történtekről az őt molesztáló lelkész haláláig. Úgy érezte, muszáj erről beszélnie, mert a vallási közösségében a férfit sokan szentnek tartották.

Nem tudtam hinni egy ilyen Istenben

A másik apáca, Doris Wagner-Reisinger  csak néhány évvel ezelőtt érezte úgy, hogy képes lenne beszélni a szexuális bántalmazásról.

Mielőtt szexuálisan molesztáltak, először spirituálisan törtek meg. Nem engedték, hogy könyveket olvassak, vagy hogy beszéljek valakivel a személyes dolgaimról. Elvesztettem az önbizalmamat és gyengévé váltam. Ez már öt éve tartott, amikor [egy férfi a vallási közösségből] elkezdett állandóan utánam járni, amikor egyedül voltam. Bejött a szobámba, és csak állt mellettem, miközben beszélt.

Kezdetben csak megölelt, de egy este bejött a szobámba, majd levetkőztetett és megerőszakolt.

Sokkoltak a történtek. Megértettem, hogy mi történik, de nem tudtam elhinni. Tudtam, hogy ez nem helyes. Határozottan nem akartam, hogy ez megtörténjen. De meggyőzött az ellenkezőjéről, hogy ő egy pap volt; hogy egy szent közösségről volt szó; úgy gondoltam, hogy ez lehetetlen. Képtelen voltam megérteni, hogy fordulhat elő nemi erőszak ebben a világban – ebben a tökéletes világban, amiben éltem. Évekig tartott, mire megértettem, hogy ami történt, az nemi erőszak volt, és beszélni tudtam róla.

A hitem komoly válságon ment keresztül. Az ösztönös reakcióm az volt, hogy ha beszélnék róla, az ártana az egyháznak, ezért Isten azt várja tőlem, hogy hallgassak. Ez elviselhetetlen volt. Nem tudtam hinni egy ilyen istenben.

Később találkoztam egy pappal a közösségben, akivel beszélhettem erről. Idővel egymásba szerettünk. Tudom, hogy ha Isten létezik, akkor ő küldte nekem ezt az embert – valakit, aki szeretett engem.

Doris Wagner-Reisinger végül otthagyta a németországi vallási közösséget. 2011 óta szakított a vallásos élettel is.

(BBC News)