Stefánia
0 °C
3 °C

ENSZ-jelentéstevő: A szaúdiak akadályozták a Hasogdzsi-gyilkosság török vizsgálatát

2019.02.07. 21:11

Szaúd-Arábia komolyan korlátozta Törökország lehetőségeit a szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi gyilkosságának kivizsgálásában, írta előzetes jelentésében Agnes Callamard, az ENSZ különleges jelentéstevője. Callamard nemzetközi emberi jogi vizsgálatot folytat az ügyben, és január 28. és február 3. között járt Törökországban.

Callamard szerint Hasogdzsi „brutális és előre eltervezett gyilkosság áldozata volt, amit szaúdi állami tisztviselők terveztek meg, és hajtottak végre”. A jelentés szerint tizenhárom napon át nem engedték be a török hatóságokat a konzulátusra, és további két napig a rezidenciára, ez pedig befolyásolta az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot, írja a BBC.

Szaúd-Arábia tizenegy embert állított bíróság elé a gyilkosság miatt, ötükre halálbüntetést kértek. Viszont senkit nem voltak hajlandók kiadni, miután Törökország több szaúdi állampolgár ellen is elfogatóparancsot adott ki.

Callamard azt mondta, hogy a bíróság elé állított tizenegy ember esetében is hiányolta az átláthatóságot. „Hivatalos látogatást kértem Szaúd-Arábiától, hogy a hatóságok ott közvetlenül szolgálhassanak mérvadó bizonyítékkal" – írta.

A végső jelentést majd júniusban mutatják be az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

A török elnök egyik tanácsadója a múlt héten azt mondta, hogy Callamard Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst tartja a bűncselekmény fő felelősének. Rijád szerint a trónörökös nem tudott előzetesen a gyilkosságról, így nem is gyanúsított a perben.

Az isztambuli főügyészség szerint a szaúdi királyi családot élesen bíráló Hasogdzsit október 2-án előre kitervelt módon megfojtották, amint belépett a szaúdi külképviselet épületébe, holttestét pedig feldarabolták, majd megsemmisítették. A szaúdi vezetés eleinte azt állította, hogy Hasogdzsi elhagyta az épületet, és utána eltűnt. Később azzal álltak elő, hogy az újságíró dulakodás közben vesztette életét.