Plágiummal vádolják a New York Times volt ügyvezető szerkesztőjét

2019.02.07. 22:17

Jill Abramsont, a New York Times egykori ügyvezető szerkesztőjét plágiummal vádolják. A Vice News újságírója, Michael C. Moynihan azt írta, hogy Abramson kedden megjelent könyve, a Merchants of Truth máshonnan átemelt részeket tartalmaz. Abramson a vádakra azt felelte, hogy komolyan veszi az ügyet, és megvizsgálja a kérdéses oldalakat.

A Merchants of Truth arról szól, hogy hogyan változott az újságírás az elmúlt évtizedben. A Twitteren Moynihan több részletet is megosztott a könyvből, majd összevetette őket máshol megjelent bekezdésekkel.

Moynihannek az lett gyanús, hogy észrevett a könyv újságírói példányában egy hibát: Abramson tévesen transzneműnek nevezte a Vice-nál dolgozó kollégáját, Arialle Duhaime-Rosst. Miután Abramson javította az összes hibát a végleges változatban, Moynihan úgy döntött, hogy ellenőrzi a Vice-ról szóló fejezeteket, mivel úgy érezte, hogy ezek a részek hibáktól hemzsegnek.

Miközben megpróbáltam alátámasztani néhány állítást, észrevettem, hogy mást is tartalmaz: plagizált szövegrészeket.

Moynihan a Twitteren osztotta meg a kifogásolt részeket a könyv végleges kiadásából, több cikkel és esszével együtt, amik szerinte nagyon hasonló stílusban íródtak.

A média több képviselője is megszólalt az ügyben. Egyesek szerint Abramson könyve igazi mesterképzés arról, hogy hogyan ne írjunk újságot.

A Fox Newsnak nyilatkozó Abramson úgy reagált a vádakra, hogy nyilvánvalóan nem plagizált a könyvében. Néhány órával később a Twitteren azt írta, hogy utánajár Moynihan állításainak.

A könyvemre érkező támadások a Vice News-tól az elégedetlenségüket tükrözik, amit én kiegyensúlyozott tájékoztatásként könyvelek el. Törekedtem rá, hogy pontosan és helyesen tüntessem fel a több száz forrást, amit a kutatás során felhasználtam. Az említett kifogásokat komolyan veszem, és felülvizsgálom a kérdéses szövegrészeket.

(BBC News)

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM