2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Az ameriakiak április végére vonulhatnak ki Szíriából

2019.02.08. 06:21

Az amerikai hadsereg arra készül, hogy április végére teljesen kivonul Szíriából, tudta meg a Wall Street Journal.  A lap meg nem nevezett jelenlegi és volt kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva közölte ezt, és arról is írtak, hogy a Trump-kormányzat még mindig nem terjesztette elő tervét a Szíriában harcoló kurd szövetségesei védelmére a kivonulás után. 

Úgy tudják, ha az amerikai kormányzat menetközben nem változtat a tervein, a Pentagon március közepére már kivonja a Szíriában állomásozó amerikai katonák többségét,

és a teljes csapatkivonás április végéig mindenképpen befejeződik.

Az amerikai külügyminisztérium közben változatlanul azt közli a nyilvánossággal, a kivonulásnak nincs időponthoz kötött menetrendje.

A The Wall Street elemzése szerint az amerikai kormányzatnak egyelőre nem sikerült előterjesztenie olyan megállapodást, amelynek értelmében a szíriai kurdok védelemben részesülnek egy esetleges török támadással szemben. Washington ugyan próbál egyezségre jutni erről Ankarával, de egyelőre sikertelenül. Törökország a szíriai kurdokat terroristáknak tartja, és mivel ez utóbbiaknak kapcsolataik vannak a függetlenséget követelő törökországi kurdokkal, Ankara aggódik, hogy destabilizálhatják Törökországot. (MTI)