Gerzson
4 °C
8 °C

Az amerikaiak szerint a venezuelai katonák haldoklanak az éhségtől

2019.02.08. 05:06

Az amerikai Craig Faller tengernagy szerint a venezuelai katonák haldoklanak az éhségtől és a hadsereg állapota romlott, de jelenleg a katonák még lojálisak Nicolás Maduro elnökhöz. Faller az amerikai hadsereg Latin-Amerikáért felelős főparancsnoka, és egy szenátusi bizottsági ülésen mondta ezt csütörtökön.

Az admirális beszélt arról is, hogy az amerikai hadsereg szorosan figyelemmel követi a venezuelai fejleményeket, és készen áll arra, hogy amennyiben szükséges, megvédje az amerikai állampolgárok és diplomáciai képviseletek biztonságát.

Ugyanakkor Washington jelenleg a diplomáciai erőfeszítésekre összpontosít, és figyel a Maduro elnökhöz még hűséges hadseregen belüli esetleges repedésekre. 

Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja csütörtökön sajtóértekezleten bejelentette: az Egyesült Államok megvonja a vízumot Maduróhoz hű alkotmányozó nemzetgyűléstől. A nemzetgyűlést ugyanis az Egyesült Államok illegitimnek, azaz törvénytelennek tekinti.

Abrams egyúttal bírálta az Európai Unió és néhány latin-amerikai ország által létrehozott kapcsolattartó csoportot, amely azon dolgozik, hogy párbeszédre bírja Nicolás Maduro elnököt és az unió által is ideiglenes államfőként elismert Juan Guaidó ellenzéki politikust. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!