Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Az amerikaiak szerint a venezuelai katonák haldoklanak az éhségtől

2019.02.08. 05:06

Az amerikai Craig Faller tengernagy szerint a venezuelai katonák haldoklanak az éhségtől és a hadsereg állapota romlott, de jelenleg a katonák még lojálisak Nicolás Maduro elnökhöz. Faller az amerikai hadsereg Latin-Amerikáért felelős főparancsnoka, és egy szenátusi bizottsági ülésen mondta ezt csütörtökön.

Az admirális beszélt arról is, hogy az amerikai hadsereg szorosan figyelemmel követi a venezuelai fejleményeket, és készen áll arra, hogy amennyiben szükséges, megvédje az amerikai állampolgárok és diplomáciai képviseletek biztonságát.

Ugyanakkor Washington jelenleg a diplomáciai erőfeszítésekre összpontosít, és figyel a Maduro elnökhöz még hűséges hadseregen belüli esetleges repedésekre. 

Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja csütörtökön sajtóértekezleten bejelentette: az Egyesült Államok megvonja a vízumot Maduróhoz hű alkotmányozó nemzetgyűléstől. A nemzetgyűlést ugyanis az Egyesült Államok illegitimnek, azaz törvénytelennek tekinti.

Abrams egyúttal bírálta az Európai Unió és néhány latin-amerikai ország által létrehozott kapcsolattartó csoportot, amely azon dolgozik, hogy párbeszédre bírja Nicolás Maduro elnököt és az unió által is ideiglenes államfőként elismert Juan Guaidó ellenzéki politikust. (MTI)