Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Még hetekig tombolhatnak a lángok Új-Zélandon

2019.02.11. 09:39

Hétfőn hazatérhetett az a mintegy háromezer wakefieldi, aki Új-Zéland történetének egyik legpusztítóbb bozóttüze miatt kényszerült elhagyni otthonát - írja az MTI. 

A katasztrófavédelmi szervek egyik tisztségviselője, Trevor Mitchell elmondta, hogy a kedvező időjárásnak köszönhetően sikerült megfékezni a kedden fellobbant lángok terjedését, de a tűz még hetekig tombolhat. Az időjárás-előrejelzés szerint nem várható nagyobb mennyiségű csapadék a térségben.

John Sutton a tűzoltóság részéről úgy nyilatkozott, hogy sok terület maradt, amely még nem égett le, és a tűzoltók akár márciusig is küzdhetnek a lángokkal, amelyek eddig mintegy 2300 hektárnyi területet és egy házat perzseltek fel a Déli-szigeten lévő Nelson közelében. A tűz eloltásán mintegy 190 tűzoltó dolgozik tíz helikopter és két repülőgép segítségével.

A lángok Pigeon Valley-ben lobbantak fel először, az első szikrák egy mezőgazdasági tevékenység szándékolatlan következményei voltak. A környék mintegy 400 lakóját kitelepítették, ők továbbra sem térhetnek haza. Csaknem húsz éve nem volt ilyen súlyos tűz az országban - közölte egy katasztrófavédelmi szakértő. 

Jacinda Ardern miniszterelnök rendkívülinek és példátlannak nevezte a bozóttüzet. 

A déli féltekén található Új-Zélandon jelenleg nyár van. A szomszédos Ausztráliában január volt a legmelegebb hónap, amióta rögzítik a meteorológiai adatokat az országban, tomboló bozóttüzekkel délen és áradásokkal a trópusi északon.