Eltűnt ujgurok fotóival lett tele a Twitter

2019.02.12. 12:10

Ezrek teszik fel eltűnt ujgur hozzátartozójuk fotóját a Twitterre azután, hogy egy kínai nemzetközi rádióadó közzétett egy 26 másodperces felvételt Abdurehim Hejit ujgur énekesről és költőről, a férfi halálhírét cáfolandó. A videó hitelességét és készítésének idejét egyelőre nem sikerült ellenőrizni. Hejitet egy dala miatt nyolc év börtönbüntetésre ítélték.

A Twittert ezután elborították a #MeTooUyghur hashtaggel ellátott posztok. Vannak, akik a férjüket, vannak, akik a szüleiket, és vannak, akik a testvérüket keresik és hollétüket kérik számon a kínai kormányon.

Több nyugati videó és riport számolt már be arról, hogy Kínában átnevelő táborba zárják a muszlim vallású ujgur kisebbséget. Az átnevelő táborokban fel kell esküdniük a Kínai Kommunista Pártra, és el kell hagyniuk vallásukat a bezárt embereknek, akik közül sokan nem hagyják el élve a tábort. Egyes emberi jogi szervezetek egyenesen azt állítják, hogy

akár egymillió embert is fogva tarthatnak ezekben a táborokban, ahol embertelen körülményekkel és kínzásokkal kell megbirkózniuk.

Eközben a kínai kormány visszautasítja, hogy ilyen átnevelő táborok léteznének, állításuk szerint mindössze az iszlám radikalizmus ellen szálltak harcba, és ez nem egyetlen etnikai csoport ellen irányul.

Sok külföldön, főként Kazahsztánban élő ujgur nem tud kapcsolatba lépni Kínában élő hozzátartozóival, sőt, ha megpróbálja, azzal egyenesen a börtönbe küldi azokat. A Kazahsztánban élő Bekmurat Nusupkan azt mesélte, hogy apósa 2018 februárjában felhívta Kínában maradt fiát, hogy érdeklődjön hogyléte felől. Nem sokkal később a fiút letartóztatták a Kazahsztánból kapott hívások miatt, és átnevelőtáborba küldték - számolt be az MTI a BBC cikkére hivatkozva.

Orynbek Koksybek saját elmondása szerint több hónapot töltött különféle táborokban. Az egyik helyen megbilincselve, megkötözve tartották, belökték egy gödörbe, és vizet öntöttek rá. A férfit árulással vádolták, és kettős állampolgárságát kifogásolták. Később egy másik központba szállították át, ahol kínaiul kellett tanulnia. Koksybek szerint azért tartóztatják le a kazahokat, mert muszlim vallásúak. A férfi úgy véli,

Kína célja, hogy kínaiakat csináljon a kazahokból, és eltörölje a kisebbséget.

Az ujgur kisebbség helyzetéről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen:

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM