Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Sikerült bejuttatni az első segélyszállítmányt Venezuelába

2019.02.12. 05:36

A venezuelai ellenzék első embere hétfőn közölte, hogy csapatának sikerült bejuttatnia az országba az első segélyszállítmányt, amelyet már át is adtak orvosoknak, írja az MTI.

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament vezetője, akit az elmúlt két hétben a nyugati államok sorra ismertek el a dél-amerikai ország legitim ideiglenes elnökének, a Twitter közösségi portálon fotót tett közzé magáról, amint egy rakat vitaminos- és tápszeresdoboz előtt áll. Azt azonban nem árulta el, hogy honnan vagy kitől érkezett a szállítmány.

A külföldi segély bejuttatása Venezuelába az utóbbi napokban központi elemévé vált Guaidó Nicolás Maduro elnökkel folytatott hatalmi vetélkedésének. "Ma célba juttattuk az első adományt, vagy másképp az első segélyszállítmányt, még ha csak kis mennyiséget is, mert mint tudják, (a hatóságok) eltorlaszolták a határt" - jelentette ki az ellenzéki vezető hétfő este Caracasban, egy televíziós üzenetben.

Guaidó stábja az utóbbi napokban arra összpontosított, hogy megszervezze a nyugati országok, vállalatok és nemzetközi szervezetek által felajánlott segély bejuttatását Venezuelába három kijelölt útvonalon. Az államban ugyanis a gazdaság összeomlása miatt az elmúlt években általánossá vált az alultápláltság, és több megelőzhető betegség is elterjedt.

Nicolás Maduro, a hivatalban lévő baloldali elnök ezzel szemben újra és újra leszögezte, hogy Venezuela nem fogad el "alamizsnát", nem engedi be a segélyeket, mert ezt a törekvést egy amerikai katonai beavatkozás előkészítésére szánt cselnek tekinti. Az államban uralkodó élelmiszerhiányért az amerikai szankciókat tette felelőssé, és tagadta, hogy humanitárius válság lenne.

Maria Terese Belandria, a több ország által már elismert venezuelai ideiglenes kormány Brazíliába akkreditált nagykövete hétfőn - még Guaidó bejelentése előtt - azt közölte: a brazil kabinet mindent megtesz, hogy eljuttassa a Venezuelával szomszédos Roraima államba azt a segélyszállítmányt, amely az Egyesült Államoké mellett a brazil kormány, magáncégek és számos külföldi ország adományát is tartalmazza.