Csaba
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Az EU és az USA közös szankciókkal készül Oroszország ellen a kercsi incidens miatt

2019.02.12. 19:08

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közösen dolgozzák ki az Oroszország elleni szankcióikat, miután novemberben a Kercsi-szoros közelében lezajlott tengeri incidens során őrizetbe vettek és előzetesbe helyeztek huszonnégy ukrán tengerészt, írja a Sky News. 

Néhány forrás a lapnak elmondta, az összefogástól azt várják, hogy nagyobb nyomást tudnak gyakorolni Oroszországra és Putyinra. Az unió huszonnyolc államának külügyminisztereitől azt várják, hogy idővel ők is megszólalnak majd további szankciókkal kapcsolatban.

A források szerint azonban egyelőre nem úgy tűnik, hogy Oroszország megfontolná a tengerészek szabadon engedését.

Az Európai Unió még nem hozott végleges döntést a szankciókkal kapcsolatban, ez a következő hetekben várható.

November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, az elfogott 24 fős legénység ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.

A történtek miatt 30 napig hadiállapotot – az ukrán jog szerint a rendkívüli állapot egyik fajtáját – vezettek be Ukrajnában. A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta meg Oroszországot, önmérsékletre intette mindkét országot, és követelte az ukrán tengerészek elengedését. Moszkva szerint a kercsi „provokáció” ürügy volt a hadiállapot bevezetésére Petro Porosenko ukrán elnök számára, aki ekként igyekszik növelni esélyeit a március végén esedékes elnökválasztáson.  

A kercsi incidenssel bővebben  ebben a cikkben  foglalkoztunk.