Elza
-3 °C
1 °C

Halálos tömegpánik tört ki a nigériai elnök gyűlésén

2019.02.13. 05:15

Legalább 14 ember életét vesztette kedd este egy tolongásban, amely Muhammadu Buhari nigériai elnök egy kampánygyűlésének végén alakult ki – írta az MTI.

A történtekről az államfői hivatal maga is közleményt adott ki, sajnálatát fejezve ki az értelmetlen tragédia miatt, és gyors felépülést kívánva a sérülteknek.

A halálos áldozatok számáról a város egyetemi klinikájának szóvivője nyilatkozott, hozzátéve, hogy az nem végleges, mivel a sebesültek közül sokan sürgősségi ellátásra szorulnak.

A szerencsétlenség a nyugat-afrikai ország déli részén található Port Harcourt egyik stadionjában, az Adokiye Amiesimaka arénában történt.

A Vanguard című lap egyik helyszínen tartózkodó újságírója szemtanúként azt mondta, hogy a nagygyűlés résztvevőinek egy csoportja sietve távozni akart, és a sportlétesítmény egy zárt kapujához keveredett. A hátulról szakadatlanul érkezők miatt a tömeg feltorlódott, és eltaposta a pánikszerű tolongásban földre került embereket.

Nigériában, amely a maga mintegy 190 milliós lakosságával Afrika legnépesebb állama, szombaton tartanak parlamenti és elnökválasztást, de az eredmény már előre vitatottnak látszik. A második ciklusát töltő, 76 éves államfő, Muhammadu Buhari és legfőbb vetélytársa, a 72 éves Atiku Abubakar korábbi alelnök hívei a kampány során több városban összecsaptak, és a múlt hét végén is öt halálos áldozata volt egy, a kormányzó Haladó Erők Kongresszusa (APC) párt és az ellenzéket vezető Demokratikus Néppárt (PDP) szimpatizánsai közötti leszámolásnak.

Elemzők ezzel kapcsolatban megjegyzik: Nigériában szinte hagyománya van annak, hogy szavazás idején fellángol az erőszak; 2011-ben például az elnökválasztás eredményeinek kihirdetése utáni incidensekben mintegy ezren vesztették életüket.