Zoltán
-4 °C
9 °C

Elfogták Németországban a szíriai titkosszolgálat két munkatársát

2019.02.13. 15:50

Emberiesség elleni bűncselekmények alapos gyanúja miatt elfogták Németországban a szíriai titkosszolgálat két munkatársát, akik ellenzékiek ezreit kínozhatták meg - közölte szerdán a szövetségi legfőbb ügyészségre hivatkozva az MTI.

A gyanúsítottakat Berlinben, illetve Rajna-vidék-Pfalz tartományban vették őrizetbe még kedden, és az illetékes bíróság utasítására előzetes letartóztatásba helyezték őket. Az üggyel összefüggésben a német és a francia hatóságok együttműködése révén Franciaországban is elfogtak egy embert, ugyancsak kedden.

Az egyik németországi gyanúsított, a legfőbb ügyészség közleményében Anwar R. néven azonosított 56 éves férfi az úgynevezett általános titokszolgálat magas beosztású munkatársa volt a szíriai polgárháború kezdetének idején, 2011 áprilisától 2012 szeptemberéig. A főváros, Damaszkusz és térsége biztonságáért felelős egység nyomozati osztályát és a hozzá tartozó börtönt vezette, így ő határozta meg az intézmény munkarendjét, a rendszerszerűen alkalmazott brutális kínzási módszerekkel együtt.

A másik gyanúsított, az Eyad A. néven azonosított 42 éves szíriai állampolgár ennél az egységnél dolgozott, dezertőrök, tüntetők és gyanúsnak ítélt személyek kézre kerítésében és fogva tartásában működött közre. A 2011 júliusától 2012 januárjáig végzett tevékenysége során legkevesebb kétezer ember bántalmazásában és kínzásában, és két ember meggyilkolásában segédkezett a német szövetségi legfőbb ügyészség szerint.

Mindketten 2012-ben hagyták el hazájukat. A Spiegel Online hírportál értesülése alapján menedékkérőként érkeztek Németországba. Anwar R. soha nem titkolta múltját, bizonyára úgy vélte, hogy kellőképpen eltávolodott a Bassár el-Aszad szíriai elnök uralmával szembeni mozgalmak elfojtásán dolgozó titkosszolgálattól azzal, hogy elmenekült az országból. 

A német hatóságok nemzetközi együttműködéssel az Aszad-rezsim több mint két tucat további tisztségviselője ellen is nyomoznak emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával