Emőd
21 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Fujimori, a volt perui elnök még 13 évig marad börtönben

2019.02.14. 05:57

A perui legfelsőbb bíróság megerősítette szerdán az Alberto Fujimori volt államfőnek adott elnöki kegyelem hatályon kívül helyezését, így véglegessé vált, hogy le kell töltenie a büntetéséből még hátralévő 13 évet, írja az MTI az El Comercio című napilap alapján.

Pedro Pablo Kuczynski, a jelenlegi elnök, Martín Vizcarra elődje 2017 decemberében részesítette kegyelemben az idős Fujimorit egészségi problémáira hivatkozva. A döntés hatalmas felháborodást váltott ki.

Tavaly októberben a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte az elnöki kegyelmet, Fujimori ügyvédei azonban megfellebbezték a döntést. A 80 éves Fujimori ezután több mint 100 napot egy magánklinikán töltött őrizetben, idén januárban azonban vissza kellett vonulnia a börtönbe.

Fujimori 1990 és 2000 között volt Peru államfője. Többször is elítélték korrupciós vádakkal, s az elnöki kegyelemig 25 éves börtönbüntetését töltötte emberi jogok megsértéséért, ugyanis vétkesnek találták 25 ember halálában, akiket halálosztagok gyilkoltak meg.

Kuczynski messze nem humanitárius okokból részesítette kegyelemben elődjét, hanem saját menesztésének elkerülése érdekében, miután korrupció gyanújába keveredett, s emiatt alkotmányos vádeljárást indítottak ellene. 2018 márciusában azután bejelentette lemondását, elkerülve ezzel, hogy a perui kongresszus végigvigye az eljárást.