Beáta, Izolda, Lea
0 °C
17 °C

Romániában gyanúsítottként idézték be az EU-s főügyészi tisztségre pályázó Laura Codruta Kövesit

2019.02.14. 11:44 Módosítva: 2019.02.14. 11:45

Gyanúsítottként idézte be a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) Laura Codruta Kövesit, a román korrupcióellenes ügyészség volt vezetőjét, aki jelenleg a legesélyesebb jelöltnek számít az európai főügyészi tisztségre, írja az MTI. Az értesülést Adina Florea, a SIIJ főügyészhelyettese megerősítette.

Kövesi az Európa FM rádiónak azt mondta: lejárató kampány indult ellene, amióta kiderült, hogy első helyen szerepel az európai főügyészi tisztséget megpályázó jelöltek rövid listáján. Szerinte beidézése is a lejáratását szolgálja.

Kövesi elmondása szerint hivatali visszaéléssel, megvesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják. A péntekre szóló idézést néhány órával azután kapta meg, hogy aznapra megvette a repülőjegyét Brüsszelbe, ahova a jövő hétfői meghallgatás miatt utazik.

Az SIIJ főügyészhelyettese tagadta, hogy Kövesit egy évek óta húzódó nyomozás miatt rendelték be éppen akkor, amikor európai főügyészi kinevezéséről döntenek Brüsszelben: Florea szerint egy 2018 decemberében érkezett feljelentés miatt vizsgálódnak a DNA fél éve felmentett volt vezetője ellen.

A jobbközép ellenzéki pártok képviselői a kormányon lévő Szociáldemokrata Pártot (PSD) támadták az eset miatt. Szerintük az igazságszolgáltatás vitatott átszervezése során frissen létrehozott SIIJ Liviu Dragnea PSD-elnök utasítására, koholt vádak alapján igyekszik besározni Kövesit, hogy megakadályozza európai főügyészi kinevezését.

A PSD azonban azt hangoztatja, hogy az igazságszolgáltatásra kell bízni az ügy tisztázását, nem a politikusoknak kell nyilatkozniuk Kövesi ártatlansága vagy bűnössége ügyében. A PSD egyik képviselője megjegyezte: nagyon kíváncsi, hogyan reagálnak most a PSD-t és kormányát támadó brüsszeli tisztségviselők, vajon Kövesit is ugyanúgy bűnösnek bélyegzik-e meg, mint a PSD vezetőit, csak azért, mert a vádhatóság korrupcióval gyanúsította meg.

A bukaresti szociálliberális koalíció szerint a DNA-t Kövesi főügyészi ténykedése idején a titkosszolgálatok irányították a háttérből, a vádhatóság pedig zsarolással és megfélemlítéssel szerzett hamis bizonyítok alapján ártatlan embereket hurcolt meg, politikai tisztogatást végzett a korrupcióellenes harc ürügyén.

A bukaresti kormány tavaly nyáron menesztette Kövesit. A korrupcióellenes ügyészség az irányítása alatt több száz politikust adott az igazságszolgáltatás kezére. Kövesi tevékenységét Klaus Iohannis jobboldali államfő és Románia nyugati szövetségesei is nagyra értékelték.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!