Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Terrorizmusért életfogytiglanit kapott egy fekete férfit karddal halálra késelő amerikai

2019.02.14. 09:29

Letöltendő életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek szerdán New Yorkban egy fajgyűlölő elkövetőt egy fekete férfi brutális meggyilkolásáért, írja az MTI. A 30 éves James Jacksont, aki bűnösnek vallotta magát a 66 éves afroamerikai férfi, Timothy Caughman meggyilkolásában, terrorista cselekményként elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek.

Cyrus Vance ügyész a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy példátlanul súlyos bűncselekmény ügyében hoznak ítéletet egy nyilvánvalóan fehér felsőbbrendűséget hirdető elkövető esetében.

Jackson 2017 márciusában egy félméteres karddal késelte halálra a hajléktalanszállón élő idős férfit, aki az utcán éppen üres üvegek után kutatott. A gyilkosság után azonnal feladta magát a rendőrségen, és azt vallotta: kifejezetten azért autózott a marylandi Baltimore városából New Yorkba, hogy feketéket öljön.

A gyilkosság előtt kiáltványt is írt, amelyben egy horogkereszt alatt kifejtette, hogy még ma totális háborút akar indítani a fekete bőrű emberek ellen. Az a szándéka, hogy a lehető leggyorsabban kiirtsa a feketéket.

A szerdai ítélethirdetéskor fordult elő először, hogy az Afganisztánt megjárt veterán, James Jackson megbánást tanúsított. "Ha újra írhatnám ezt a történetet, soha nem tenném ezt meg" - idézték szavait amerikai lapok.

Cyrus Vance a maximális büntetés mellett érvelve hangsúlyozta: az Egyesült Államokban a rendfenntartó erőknek hosszú időbe telt, mire felismerték a fehér fajgyűlölet térhódítását, és ez - ahogyan az ügyész fogalmazott - sokakat felbátorított. Az ügyész leszögezte azt is: túl sokáig kezelték ezeket a bűncselekményeket úgy, mintha kevésbé súlyosak volnának a terrorcselekményeknél.

Az ügyész szerint 2016 óta New Yorkban és általában az Egyesült Államokban megszaporodtak a rasszista és az antiszemita bűncselekmények.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport