Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Trump korábbi kampánymenedzsere hazudott az FBI-nak

2019.02.14. 08:13

Donald Trump első kampánymenedzsere, Paul Manafort nem tartotta magát a vádalkuban foglaltakhoz, és szándékosan hazudott az FBI munkatársainak, valamint a Robert Mueller vezette vizsgálóbizottságnak, ezt közölte Amy Berman Jackson szövetségi bíró szerda este. 

Jackson bíró írásban tette közzé döntését, megállapította, hogy Manafort többször is hamis állításokat  a vádesküdtszéknek a nyomozás lényegét érintő kérdésekben.

A bírónő két konkrét esetet említett. Manafort szándékosan nem mondott igazat arról a 125 ezer dollárról, amelyet ügyvédi költségekre kapott, és szintén szándékosan vezette félre a nyomozókat az orosz üzleti partneréhez, Konsztantyin Kilimnyikhez fűződő kapcsolatáról.

A bíró döntése azt jelenti, hogy Paul Manafort nem számíthat enyhébb büntetésre. Ha betartotta volna a vádalkut, akkor maximálisan tíz évi börtönbüntetést szabhattak volna rá ki, így azonban a banki- és adócsalás, valamint pénzügyi visszaélések mellett a hatóságok szándékos félrevezetéséért is külön büntetési tételt fog kapni.

Paul Manafort évtizedek óta republikánus tanácsadó, már Richard Nixon kampánystábjában is szerepet kapott, ás a republikánusok egyik legendás kampánygurujának tartott Lee Atwater munkatársa volt. Az elmúlt évtizedekben orosz és oroszbarát ukrajnai politikusok tanácsadójaként tevékenykedett, és sajtóinformációk szerint Donald Trump éppen emiatt vált meg tőle, miután 2016-ban az elnökválasztási kampánya első menedzsereként alkalmazta.

(MTI)