János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Előrehozott választások jönnek Spanyolországban

2019.02.15. 10:47

A parlament feloszlatását és előrehozott parlamenti választások kiírását jelentette be Pedro Sánchez spanyol kormányfő pénteken Madridban. A választásokat április 28-án rendezik meg. A parlamenti ciklus eredetileg 2020 nyarán ért volna véget.

A Spanyol Szocialista Párt (PSOE) politikusa azután döntött az előrehozott választások kiírása mellett, hogy a spanyol parlament szerdán leszavazta a kormány idei költségvetési javaslatát;

erre több mint húsz éve nem volt példa Spanyolországban.

Sánchez egyébként a súlyos korrupciós ügyekbe keveredett jobboldali Néppárt tavalyi megbuktatását követően került hatalomra egy olyan koalíció élén, melyben az őt jelölő szocialistáknak még legnagyobb ellenzéki pártként is csak 84 képviselője van a 350 fős törvényhozásban. Sánchez az instabil politikai viszonyok miatt már eleve előrehozott választásban gondolkozott, azonban előbb még el akarta fogadtatni a költségvetést. 

A jobboldali ellenzéki pártok a hétvégén 45 ezres madridi felvonulással nyomatékosították felszólításukat az előrehozott választásokra. A felvonulást azután hirdették meg, hogy kormány bejelentette: javaslatot tett a katalán autonóm kormánynak egy kerekasztal-megbeszélésre, amelyen a két kormány és a katalán parlamentben képviselettel rendelkező pártok vennének részt. A testület feladata a Katalónia jövőjére vonatkozó konszenzus elérése lenne. A javaslat óriási tiltakozást váltott ki az ellenzéki pártok részéről, árulással vádolták Pedro Sánchez kormányfőt, amiért enged a katalán szeparatisták "zsarolásának".

(MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!