Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Előrehozott választások jönnek Spanyolországban

2019.02.15. 10:47

A parlament feloszlatását és előrehozott parlamenti választások kiírását jelentette be Pedro Sánchez spanyol kormányfő pénteken Madridban. A választásokat április 28-án rendezik meg. A parlamenti ciklus eredetileg 2020 nyarán ért volna véget.

A Spanyol Szocialista Párt (PSOE) politikusa azután döntött az előrehozott választások kiírása mellett, hogy a spanyol parlament szerdán leszavazta a kormány idei költségvetési javaslatát;

erre több mint húsz éve nem volt példa Spanyolországban.

Sánchez egyébként a súlyos korrupciós ügyekbe keveredett jobboldali Néppárt tavalyi megbuktatását követően került hatalomra egy olyan koalíció élén, melyben az őt jelölő szocialistáknak még legnagyobb ellenzéki pártként is csak 84 képviselője van a 350 fős törvényhozásban. Sánchez az instabil politikai viszonyok miatt már eleve előrehozott választásban gondolkozott, azonban előbb még el akarta fogadtatni a költségvetést. 

A jobboldali ellenzéki pártok a hétvégén 45 ezres madridi felvonulással nyomatékosították felszólításukat az előrehozott választásokra. A felvonulást azután hirdették meg, hogy kormány bejelentette: javaslatot tett a katalán autonóm kormánynak egy kerekasztal-megbeszélésre, amelyen a két kormány és a katalán parlamentben képviselettel rendelkező pártok vennének részt. A testület feladata a Katalónia jövőjére vonatkozó konszenzus elérése lenne. A javaslat óriási tiltakozást váltott ki az ellenzéki pártok részéről, árulással vádolták Pedro Sánchez kormányfőt, amiért enged a katalán szeparatisták "zsarolásának".

(MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek