Zoltán
-5 °C
9 °C

Bekérették a lengyelek az izraeli nagykövetet, mert miniszterelnökük mondhatott valamit a holokausztról

2019.02.15. 14:54

Bekérették pénteken a lengyel külügyminisztériumba Izrael nagykövetét az izraeli sajtóban megjelent cikk miatt, amely Benjámin Netanjahu miniszterelnök holokauszttal kapcsolatos nyilatkozatát idézi, írja az MTI.

A varsói külügyminisztérium szóvivője szerint Varsó több információt szeretne szerezni erről, és ismertetni akarják a nagykövettel a lengyel álláspontot is.  

A Jerusalem Post izraeli lap csütörtök este azt írta, Netanjahu aznap, varsói látogatása végén azt mondta, hogy "a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében".

Izrael varsói nagykövete péntekre virradóra a lengyel miniszterelnöki hivatalhoz továbbított közleményében tagadta, hogy Netanjahu ezt mondta. Netanjahu kérésére a lap is helyesbítést közölt, azt írta, hogy ezzel szemlátomást le is zárult a "diplomáciai válság" a két ország között.

Krzysztof Szczerski lengyel államfői kabinetfőnök pedig a nagyköveti közlemény nyomán "ártalmas újságírói manipulációnak" minősítette a Jerusalem Post írását. A helyesbítés előtt Andrzej Duda lengyel elnök azt írta a Twitteren: amennyiben Netanjahu szavai "valóban úgy hangzottak, ahogy a média idézi", kész lengyelországi helyszínt biztosítani a V4-ek és Izrael jövő heti jeruzsálemi találkozójának. Ez lesz a közép-európai országcsoport első olyan találkozója, amelyet Európán kívül tartanak.

Netanjahu a közel-keleti helyzetről szóló globális konferencián vett részt Varsóban, csütörtök délután pedig Mike Pence amerikai alelnökkel és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel együtt a varsói Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumába látogatott. Együtt tisztelegtek az 1943-as varsói gettófelkelés emlékműve előtt is.

Morawiecki és Netanjahu tavaly nyáron közös nyilatkozatot írt alá, amely lezárta a holokausztra vonatkozó szóhasználat miatt Lengyelország és Izrael között tavaly januárban kipattant diplomáciai viszályt. A két kormányfő a dokumentumban méltatta a második világháború idején zsidókat mentő lengyelek magatartását, és elutasította, hogy Lengyelországot, illetve az egész lengyel nemzetet a német nácik és kollaboránsaik által elkövetett bűntettekkel vádolják.

Netanjahu péntekre virradóra tért volna vissza Varsóból hazájába, de sajtóértesülések szerint indulás előtt a vontató jármű megrongálta a gép első futóművét. Senki nem sérült meg, de az izraeli kormányfő csak péntek délelőtt egy, Izraelből küldött pótgéppel indult haza.