16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Több mint százezer csecsemő hal meg évente háborúk miatt

2019.02.15. 14:46

Több mint százezer csecsemő hal meg évente háborúk miatt - közölte a Save the Children nemzetközi segélyszervezet a müncheni biztonsági konferencia alkalmából közzétett pénteki jelentésében.

A segélyszervezet szerint 2013 és 2017 között legalább 550 ezer csecsemő veszítette életét abban a tíz országban, ahol a leggyakoribb volt a fegyveres konfliktus. A csecsemők legtöbbször az éhezés, az alapvető higiéné és az egészségügyi ellátás hiánya miatt haltak meg. Az öt év alatti korosztályt nézve a számok meghaladják a 870 ezret.

Összehasonlításképpen: körülbelül 175 ezer fegyveres vesztette életét ugyanebben az időszakban a szóban forgó országokban, azaz Afganisztánban, Jemenben, Dél-Szudánban, a Közép-afrikai Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Szíriában, Irakban, Maliban, Nigériában és Szomáliában.

Nap mint nap gyerekek kerülnek támadások kereszttüzébe, mert a fegyveres csoportok és a kormányerők nem tartják tiszteletben a nemzetközi jogszabályokat és szerződéseket

- hangsúlyozta a civil szervezetet képviselő Helle Thorning-Schmidt, aki szerint a nemzetközi közösségnek egyértelművé kell tennie, hogy a fegyveres konfliktusokra vonatkozó szabályozások megszegése elfogadhatatlan, és a tetteseket felelősségre vonják.

2017-ben mintegy 420 millió gyerek, a világ összes kiskorújának 18 százaléka élt konfliktusövezetben, 30 millióval több, mint 2016-ban.

A Save the Children felszólította a kormányokat és a fegyveres csoportokat, hogy ne toborozzanak 18 év alattiakat, és kerüljék a robbanófegyverek használatát lakott területeken.  • Hírek
  • Hírek