Elemér
0 °C
10 °C

Feloldják a jegesmedve-invázió miatti szükségállapotot

2019.02.18. 18:35 Módosítva: 2019.02.18. 21:19

Feloldják a Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja szigetcsoporton a jegesmedve-invázió miatt bevezetett szükségállapotot, jelentette be Zsigansa Muszin településkörzeti elöljáró a TASZSZ orosz hírügynökségnek.

A szükségállapotot február 9-én vezették be, miután 52 jegesmedve bukkant fel Belusja Guva településen és annak közelében. A rendkívüli állapot kedden 0 órakor ér véget. A régióba múlt csütörtökön az orosz természetfelügyeleti szolgálat (Roszprirodnazor) egy tudósokból és szakértőkből álló csoportja érkezett, amely megállapította, hogy az állatok elvándoroltak a környékről, írja az MTI.

A medvék behatoltak szolgálati és lakóépületekbe, egyes esetekben agresszívan viselkedtek. A medvék felbukkanásának lehetséges okai között említették a szakemberek a klímaváltozást, az évszakhoz kötődő vándorlást és a nyitott szeméttárolók jelenlétét.

A környéket továbbra is tudósokból, katonákból és a helyi önkormányzat képviselőiből álló csoport fogja megfigyelni.

Ha medvét találnak, azt megpróbálják majd elkábítani, hogy jeladót erősítsenek rá.

Muszin a TASZSZ-nak azt mondta, hogy a medvék a riogatásukra összeállt csoportok és a fagy miatt vonultak el az elmúlt napokban megszilárdult jégfelületen.

Az Északi-sarkvidéken tapasztalható, egyre nagyobb térséget érintő olvadás miatt az állatok egyre délebbre keresnek élelmet maguknak. A jegesmedve védett faj, az állatokat kizárólag önvédelemből, végszükség esetén szabad lelőni.