Albin
0 °C
11 °C

Izraeli külügyminiszter: A lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust

2019.02.18. 10:40

Kétségessé vált Lengyelország részvétele a visegrádi négyek (V4) és Izrael jeruzsálemi csúcsértekezletén, miután Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter - idézve Jichák Samír néhai miniszterelnököt - kijelentette, hogy a "lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust".

A V4-ek (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia) és Izrael csúcsértekezletére a tervek szerint hétfőn érkeznek a miniszterelnökök, az érdemi tárgyalások másnap, kedden lesznek. Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője hétfő reggel a közszolgálati rádióban kijelentette: Kac "szégyenletes" előző napi kijelentése nyomán megváltozott a helyzet. "Ennek fényében a lengyel kormány képviselőinek akármilyen részvétele mögött (...) nagyon nagy kérdőjel áll" - mondta. Kac ominózus kijelentése az i24 News izraeli rádióban hangzott el. Kac kijelentette: Jichák Samír - akinek apját a lengyelek megölték - azt mondta: a "lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust".

Kac hozzátette, hogy az ő szülei túlélték a holokausztot, s ő minden izraelihez és miden zsidóhoz hasonlóan kijelentheti: "nem felejtjük el, és nem bocsátunk meg".

"Senki nem fog utasítani, hogyan fogalmazzunk, hogyan őrizzük halottaink emlékét" - tette hozzá az ügyvezető külügyminiszter.

Kac szavait vasárnap este Lengyelország izraeli nagykövete, volt államfői szóvivő, Marek Magierowski is "megengedhetetlennek" és "rasszistának" minősítette.

Az újonnan kinevezett ügyvezető külügyminiszter Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek minapi kijelentésére reagált, amelyet Jeruzsálem szerint az izraeli sajtó pontatlanul idézett, és amely miatt Varsó vasárnap már külügyminiszteri szintre csökkentette részvételét a jeruzsálemi kormányfői V4-csúcson. A Jerusalem Post című izraeli lap csütörtöki cikkében azt írta: az izraeli kormányfő aznap Varsóban azt mondta, hogy "a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében".

A lengyel sajtó szerint Netanjahu a hét végén telefonon beszélt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, és azt mondta neki, egyáltalán nem arra célzott, hogy az összes lengyel együttműködött volna a hitleristákkal, csupán "egyes" lengyelekről beszélt.

Lengyelország és Izrael között már a tavalyi év elején is kipattant egy diplomáciai vita a holokausztra vonatkozó szóhasználatról. Ez a lengyel és az izraeli kormányfő közös, tavaly nyáron aláírt nyilatkozatával zárult le. A dokumentum méltatta a második világháború idején zsidókat mentő lengyelek magatartását, és elutasította, hogy Lengyelországot, illetve az egész lengyel nemzetet a német nácik és kollaboránsaik által elkövetett bűntettekkel vádolják.