Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Bíróság elé is állnának, csak visszatérhessenek Boszniába

2019.02.19. 14:26

Egy 22 éves szarajevói nő levélben fordult a bosznia-hercegovinai hatóságokhoz, és azt kérte, hogy két másik nőtársával és kiskorú gyermekeikkel együtt hazatérhessenek Boszniába. Állítása szerint korábban férjeik kényszerítették őket arra, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam terrorszervezethez - írja az Index.hr horvát hírportálra hivatkozva az MTI. A levelet a nő édesanyja juttatta el a boszniai Szabad Európa Rádiónak.

Mi hárman, boszniai állampolgárok, azt kérjük, hogy Bosznia-Hercegovina fogadjon vissza minket és gyermekeinket a normális életbe, amelyben valaha részünk volt

- írta a fiatal nő, aki a két másik nővel együtt négy évvel ezelőtt csatlakozott az Iszlám Államhoz. Két évre rá, 2017-ben megszöktek a dzsihadistáktól, és azóta Szíria északkeleti részén, a török határnál lévő Kamisli melletti menekülttáborban tartózkodnak.

A nőnek, aki a levelet írta két, a másik kettőnek három, illetve négy gyermeke van. Szavai szerint nem önszántukból hagyták el Boszniát, férjeik kényszerítették őket erre. Ezért vállalják a következményeket, és bíróság elé is állnak, ha kell.

A menekülttáborban további 700 nő és 1500 gyerek tartózkodik, és a számuk pedig napról napra nő, ahogy új területeket szabadítanak fel az Iszlám Állam terrorista szervezet iraki és szíriai fennhatósága alól. Több száz külföldi dzsihadista - a számuk 800 körülire tehető - van a szíriai kurdok fogságában, a nem harcoló nők és gyerekek száma pedig több ezerre is tehető.

A Vecernji List című horvát napilap kedden arról írt: nem lehet pontosan tudni, Bosznia-Hercegovinából hány dzsihadista vett részt a szíriai és iraki harcokban. Hivatalos adatok szerint 2012 és 2017 között 172 férfi, 60 nő és 60 gyermek hagyta el Boszniát, hogy a terrorszervezethez szegődjön. Az ott született gyerekek száma ismeretlen. Közülük több mint ötvenen - harcosok és özvegyek egyaránt - már visszatértek Boszniába. Sokan pedig az alkalomra várnak, hogy hazatérhessenek. Eddig húsznál több visszatért iszlamistát ítéltek el.

Nagy vihart kavart az elmúlt napokban, hogy egy 19 éves brit lány kérte hazatérését Nagy-Britanniába, miután négy évvel ezelőtt két másik lánnyal megszökött Londonból, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. A lánynak most született meg a harmadik gyermeke, az első kettő meghalt. Az MI6 viszont azt mondta, a lány hazatérése nemzetbiztonsági kockázattal járna.