Elemér
0 °C
10 °C

Navracsics a sereghajtó az uniós biztosok között

2019.02.19. 16:43 Módosítva: 2019.02.20. 10:31

Megjelent egy, az Európai Bizottság biztosainak munkáját értékelő jelentés, amiben 1769 érintett szakembert kértek meg arra, hogy értékeljék az egyes európai uniós biztosok 2014 és 2019 közötti munkáját, bukkant a hírre a 444.hu.

Margrethe Vestager lépte át egyedül az 50 százalékos küszöböt, a legutolsó, a legrosszabbul teljesítő biztos viszont 19 százalékkal a fideszes Navracsics Tibor, egykori miniszterelnök-helyettes, kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos lett.

A jelentést a Burson Cohn & Wolfe nevű kommunikációs és PR-ügynökség készítette egy közvéleménykutatás alapján, amelyet emailben kiküldött kérdőívekkel végeztek el tavaly októbertől decemberig. Az összefoglalóban nem szerepel, hogy milyen szempontok alapján választották ki, hogy kinek küldenek kérdőívet. Összesen 1769-en küldtek vissza válaszokat.

Legnagyobb részben brit, francia, német, belga és olasz nemzetiségű válaszadók mondták el a véleményüket a kutatásban. 38,5 százalékuk Belgiumban lakik. Majdnem ötödrészük az üzleti szektorban dolgozik, 12 százalékuk valamilyen tanácsadó cégben, 10 százalékuk valamelyik uniós intézmény alkalmazottja. Ezen kívül a legnagyobb részben kutatókból, nemzeti kormányok köztisztviselőiből, civil szervezetek, think tankek és szakszervezetek alkalmazottaiból, újságírókból és jogi szakértőkből állt össze a válaszadók sokasága.

A jelentésben az áll, hogy Navracsics annak ellenére lett sereghajtó, hogy hozzá tartozik a legnépszerűbb program, az Erasmus+. Leírják, hogy Navracsics 2014-ben azt ígérte: növelni fogja a felsőoktatásban résztvevő hallgatók számát és több forrást szerez az Erasmus+ programnak. A 2021 és 2027 közötti időszakra sikerült is elfogadtatni az Európai Bizottsággal, hogy kétszer annyi pénz, 30 milliárd euró jusson az Erasmusra.

Leginkább az derült ki, hogy nem lehet értékelni a biztosok munkáját

A válaszadókat arra kérték, hogy 0-től 10-ig egy pontszámmal értékeljék a biztosok teljesítményét. Navracsics Tibornál a kérdőívet kitöltők majdnem fele a „nem tudom” kategóriába ikszelt, és nem adott pontszámot. Nem volt ezzel egyedül: 20 biztosnál is a válaszadók több, mint harmada azt írta, hogy nem tud pontszámot adni. A dán biztos Margrethe Vestager (versenyjog), az olasz Federica Mogherini (külpolitika), a holland Frans Timmermans (alapjogok), a svéd Cecilia Malström (kereskedelem), a luxemburgi Jean-Claude Juncker (elnök), a francia Pierre Moscovici (pénzügyek), a német Günther Oettinger (költségvetés) és a finn Jyrki Katainen (beruházások) voltak azok, akiket a válaszadók legalább 70 százaléka tudott értékelni.

Azok viszont, akik nyilatkoztak, tizenkét biztost is kevesebb, mint 25 százalékos eredmény alá értékeltek. A horvát Neven Mimica 20,6 pontot kapott, a korábbi brit biztos, Jonathan Hill 20,9-et, a ciprusi Christos Stylianides 21,7-et. A legjobb véleményük Vestagerről (50,2), Mogheriniről (49,6) és Timmermansról (46,9) volt a válaszadóknak.