Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Jóval többen halnak bele drogtúladagolásba az USA-ban, mint a fejlett országokban

2019.02.21. 11:56

Egy amerikai tanulmány szerint 3,5-szer magasabb a drogtúladagolás miatti elhalálozás az Egyesült Államokban, mint a fejlett országokban. A járványos méretű gyógyszer- és kábítószer-túladagolás miatt egyre nő a szakadék a várható élettartam tekintetében az Egyesült Államok és más fejlett országok között.

A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i intézményének gerontológiai kutatói a Population and Development Review című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban az Egyesült Államok és 17 fejlett ipari ország mutatóit vetették össze.

A 2000-es évek eleje előtt Finnországban és Svédországban volt a legmagasabb arányú a drogtúladagolás miatti elhalálozás, ma azonban az Egyesült Államokban kétszer többen halnak meg emiatt, mint a két észak-európai országban, és 27-szer többen, mint Olaszországban vagy Japánban, ahol a legalacsonyabb az ilyen okok miatti elhalálozás. 

"Az amerikai túladagolási járványnak fontos következményei vannak a várható élettartam nemzetközi összehasonlításaira. Ugyan nem csupán az Egyesült Államokban nő a drogtúladagolás miatti elhalálozás, ám elképesztő a kimutatott különbségek nagysága" - mondta Jessica Ho, a tanulmány egyik szerzője.

Egy novemberben közzétett amerikai kormányzati jelentés szerint egy év alatt 9,6 százalékkal nőtt az elhalálozás gyógyszer- és kábítószer-túladagolás miatt az Egyesült Államokban 2017-ben az előző évhez képest, és 70 ezer amerikai vesztette életét emiatt. Az átlagélettartam 2016-hoz képest 78,6 évre csökkent. (MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport