Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Megölték a 2015-ös párizsi merényletek egyik kitervelőjét

2019.02.21. 18:26 Módosítva: 2019.02.21. 20:42

Megölték Szíriában a 2015. november 13-i párizsi merényletek egyik fő szervezőjét, írja az MTI. Fabien Clain francia dzsihadistával az amerikai vezetésű nemzetközi terrorellenes koalíció végzett, közölték hivatalos források. Az ő hangja volt hallható a francia nyelvű felvételen, amelyen az Iszlám Állam terrorista szervezet vállalta a 130 halálos áldozatot követelő támadásokat.

A France Inter francia közrádió értesülése szerint Fabien Clain fivére, Jean-Michel a légi csapásokban súlyosan megsérült. A nemzetközi koalíció a terrorszervezet utolsó csoportjait számolja fel Szíria keleti részén.

Fabien Clain és testvérei a dél-franciaországi Toulouse-ban, katolikus családban nőttek fel. A 2000-es évek elején tértek át az iszlám hitre, majd radikalizálódtak és kapcsolatba kerültek a helyi iszlamista körökkel, amelyeket egy szíriai származású francia állampolgár, Olivier Corel vezetett, akire szellemi vezetőjükként tekintettek.

Fabien Clain, dzsihadista nevén Omar, az egyik szervezője volt annak a hálózatnak, amely Irakba küldött iszlamista harcosokat. A férfit ezért 2009 júliusában öt év szabadságvesztésre ítélték Thomas Barnouinnel együtt, aki a francia dzsihadisták fő toborzójának számított Franciaország délnyugati részén.

Börtönévei alatt lefoglaltak nála egy levelet, amelyet annak a Mohamed Merahnak írt, akit néhány évvel korábban ismert meg, és aki 2012 márciusában három katonát, egy zsidó iskola tanárát és három gyermeket ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és Montaubanban.

Fabien Clain szabadulása után Szíriába utazott, hogy a toulouse-i iszlamista körök több tagjával együtt csatlakozzon az Iszlám Állam dzsihadistáihoz. Onnan szervezte a francia dzsihadistajelöltek toborzását. A hatóságok gyanúja szerint a Clain testvérek az Iszlám Állam katonai vereségei ellenére folytatni akarták a harcot.